«Tsunami» og sjokk

Norske privatpersoner og bedrifter har gått på tidenes valutasmell.

Norske privatpersoner og bedrifter har gått på tidenes valutasmell. Foto: (Afp)

Har du vurdert valutalån ombestemmer du deg kanskje etter torsdag.

16.01.15 06:24

Flere norske privatpersoner og bedrifter har gått på tidenes valutasmell etter at den sveitsiske sentralbanken SNB kastet inn håndkleet torsdag og ga opp en lang tradisjon med holde fastkurs mot Euro.

Den overraskende avviklingen av minstekursen på 1,20 franc per euro førte til en voldsom reaksjon i valutamarkedene, skriver NTB.

Francen steg nesten 30 prosent mot euro i løpet av få minutter. Prisen på en euro stupte fra 1,20 til 0,87 franc, før deler av fallet ble rettet opp. Sveitserfrancen styrket seg også kraftig mot norske kroner og flere andre valutaer.

Både sveitsiske næringslivsledere og politikere ga uttrykk for dyp bekymring for konsekvensene av den kraftige økningen i valutakursen.

Tsunami
– Sentralbankens beslutning er en tsunami for eksportindustrien, turismen og til sjuende og sist for hele landet, sa Nick Hayek, toppsjef i klokkefabrikanten Swatch.

Bare for noen dager siden omtalte sentralbanken minstekursen som en «hjørnestein» som skulle opprettholdes.

Ut i grevens tid
Det var allerede full panikk for valutalånskundene da sveitserfrancen smalt opp til 8,22 kroner for en måned siden. Enorme kurssvingninger gjorde at flere kunder realiserte store tap på sine boliglån i valuta den 16. desember, i frykt for ytterligere kronesvekkelse.

I går kunne de prise seg lykkelige. På ny gikk sveitserfrancen bananas, og var på det verste oppe i 10,51 kroner i går. Årsaken var at den sveitsiske sentralbanken ga opp å forsvare kursgrensen på 1,20 mot euroen, skriver Finansavisen.

Valutblemme for profilert advokat
BA-HR-advokat Anders Eckhoff er an av mange nordmenn som risikerer enorme tap. Ifølge årsrapporten for 2013 har Eckhoffs selskap valutalån på 18,6 millioner i sveitsiske franc og advokaten ligger ifølge Finansavisen an til et tap på cirka 53 millioner kroner.

Byggmester så lånet sitt øke med én million på fire timer

Sveitserfranc-lånet til byggmester Arne Lende i Stavanger økte med én million kroner på fire timer. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) fredag.

Lende lånte fem millioner kroner i sveitserfranc for fem år siden. Torsdag økte lånet fra 6,5 til 7,5 millioner kroner.

- Nå er det jo helt texas. Alt kan skje, sier Lende til DN.

På tross av økende tap, sier Lende han vil blir sittende med lånet og håpe på at kursen skal gå ned igjen.

Ikke alle har tapt
Søylen Eiendom eier bolig- og nærings-eiendom i Sveits for rundt 4–500 millioner kroner, og kan få en valutagevinst på over 100 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Krefting husker ikke på stående fot nøyaktig hvor mye eiendom de har i Sveits., men anslår en portefølje verdt mellom 4–500 millioner kroner.

I så fall kan bare valutagevinsten beløpe seg til mer enn 100 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN tidligere advart Nettavisens lesere mot valutagambling.

- Skal du først spekulere i valuta så er det bedre å åpent risikere noe av sparepengene på ren spekulasjon, og ikke å blande boliglånet inn i det. Det er dessverre slik at noen oppfatter risikoen med å ta valutalån som mindre enn et kjøp av valutaderivater, men den lave fleksibiliteten i valutalånet gjør at den faktisk er enda større, sier Reite. Les mer i saken:- Dette lånet er du dømt til å tape på

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.