*Nettavisen* Økonomi.

Tsunamifrykten trappet ned

Et kraftig jordskjelv målt til inntil 8,3 på Richters skala utløste voldsom frykt i Japan natt til lørdag.

13.01.07 23:05

Tsunamivarsler for det nordlige Japan, Hawaii og øygruppen Alautene vest for Alaska ble utstedt etter jordskjelvet natt til lørdag norsk tid.

Episenteret skjelvet, som er målt til mellom 7,0 og 8,3 på Richters skala, ligger nordøst for Japan. Skjelv på 7,0 på Richters skala regnes som kraftige og med en potensiell fare for å skape store skader.

Etter at de første bølgene nådde land, ble frykten for en omfattende tsunamikatastrofe liknende den som inntraff 2. juledag for to år siden, kraftig redusert.

Foreløpig er øya Chichi-jima blitt truffet av de høyeste tsunamibølgene etter jordskjelvet. Ifølge Japans meteorologiske institutt skal disse ha vært på om lag 40 centimeters høyde.

Varsler trukket tilbake
Lørdag morgen er tsunamivarslene for Alaska og Hawaii trukket tilbake. På Hawaii ventes i verste fall bølger på en halv meter. På Shemya, på vestsiden av Alautene tilhørende Alaska, skal tsunamibølger på mindre enn ti centimeter være registrert.

Japanske myndigheter har iverksatt evakuering av aktuelle kystområder. Selv om bølgene ikke blir like kraftige som først fryktet, bes folk være på vakt i aktuelle områder.

Ifølge det japanske meteorologiske instituttet var en tsunami på inntil en meter på vei mot land. Noen timer etter at varselet ble utstedt, meldes det om få synlige endringer på havnivå. Vannstanden ble på morgenkvisten norsk tid rapportert å ha falt med alt fra 10 til 20 centimeter i ulike områder ved Hokkaido, men de første bølgene skal ha vært ubetydelige i omfang, ifølge AP.

Knapt synlig til havs
Tsunamibølger er ofte knapt synlige til havs når de farer gjennom vannet, men kan skape store ødeleggelser når de blir bremset opp av og skyller over kystområder - slik de gjorde 2. juledag 2004.

Skjelvet som utløste tsunamibølgene den 26. desember for litt over to år siden hadde en styrke på 9,1. Antall mennesker som mistet livet som følge av katastrofen er beregnet til om lag 213.000.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.