*Nettavisen* Økonomi.

Tull om lønnsforskjeller

Gapet mellom kvinners og menns lønn har økt dramatisk, hevder undersøkelse. Det hadde vært bekymringsfullt - hvis det var riktig.

24.10.06 16:33

(NA24-KOMMENTAR): Før helgen var det stor oppstandelse fordi en undersøkelse fra analysefirmaet CreditInform viste en kraftig økning i lønnsforskjellene mellom menn og kvinner. Ifølge meldingen om undersøkelsen hadde menn i 2005 en voldsom lønnsvekst, og denne var dobbelt så høy som veksten for kvinner.

Både her og der kom det medieoppslag. Og både LO, NHO og Ap er bestyrtet.

Den sentrale SV-politikeren Audun Herning mener saken er pinlig og demonstrerer behovet for en likelønnskommisjon.

Jeg er enig i at saken er pinlig, men det som er pinlig er at CreditInform kan stå bak et slikt makkverk, at mediene ikke gjør jobben sin, at politikere kommenterer ting de ikke har satt seg inn i, og ikke minst at organisasjonene i arbeidslivet tilsynelatende ikke aner hvordan lønnsutviklingen i Norge er.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Skuffende
I meldingen som er sendt ut av firmaet Newswire på oppdrag for CreditInform står det blant annet at menns lønnsvekst i fjor var nesten dobbelt så stor som kvinners, og markedssjef Hanne Broen i CreditInform er sitert på følgende:

– Det er skuffende at lønnsveksten til kvinner er såpass mye svakere enn menns. Det skjer dessverre over hele landet og i alle aldersgrupper.

Konkret er tallene som ligger til grunn for denne konklusjonen som følger: Menns lønnsvekst 13,6 prosent, kvinners lønnsvekst 6,7 prosent, og gjennomsnittet 11,1 prosent.

Men disse tallene sier ingenting om lønn. Dette er endring i nettoinntekt hentet fra selvangivelsene.

Burde ringe en bjelle
Det burde ringe en bjelle, all den tid Statistisk sentralbyrå har anslått lønnsveksten for et normalårsverk til 3,6 prosent i 2005. Det er ikke nødvendigvis sammenlignbart med faktisk lønn for Norges befolkning, men likevel: 11,1 prosent?

Det burde også ringe en bjelle fordi en kraftig vekst i lønnsforskjellene mellom kvinner og menn ville bryte med en langvarig trend som har gitt gradvis utjevning av forskjellene, noe jeg har skrevet om tidligere. Det kan selvsagt tenkes at denne trenden er brutt, men at utslaget skulle være i nærheten av det man her snakker om, fremstår som utenkelig.

Hva skjedde?
Så hva skjedde egentlig i fjor? Det endelige svaret er det vanskelig å gi, men her er to faktorer som ganske sikkert har betydd vesentlig mer enn lønnsutvikling.

For det første dominerer menn når det gjelder finansformue. Menn er for eksempel mye ivrigere til å investere i aksjer og eier flere bedrifter. Dette slår inn på inntekten i selvangivelsen, spesielt i gode år, som vi har hatt i det siste. Kvinner bør putte mer sparekapital i investeringer som gir god, langsiktig avkastning - også et tema jeg har skrevet om før. Kvinner burde også oftere etablere egne virksomheter.

For det andre har de siste årene vært spesielle når det gjelder utbytteutbetalinger, som teller som inntekt på selvangivelsen. Som kjent har det i mange ikke-børsnoterte selskaper vært voldsomme utbytteutbetalinger i forkant av ventede skjerpelser av utbytteskatten - den mye omtalte utbyttefesten. Dette øker, midlertidig, inntekten til dem som eier aksjene, i hovedsak menn.

Jeg sier ikke at disse faktorene er uviktige i samfunnsdebatten, men de har lite eller ingenting med lønnsforskjeller å gjøre. Før man slenger rundt seg med tiltak, bør man finne ut om det foreligger et problem, og i så fall hva problemet er.

- Journalistisk stil
Jeg har spurt Broen i CreditInform om hvorfor man sender ut en melding som er så misvisende og ikke klargjør forskjellen på lønn og inntekt. – Dette er jo en journalistisk stil. Det er gjort for å justere språket, for at det ikke skal stå inntekt hele veien, sier hun.

Men hun innser nå at budskapet er blitt forvirrende, og konkluderer: - Jeg kan bare beklage, eller legge meg flat.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Privat initiativ? Nei takk
Nytt høydepunkt fra matmafiaen
Strømmer til USA
Skattekutt - det er Sverige, det
Et land av «spekulanter»
Vi gir alt, alt for makta!
Matmafiaen slår tilbake
Fred er ei det beste
Kvinnehjerner inn, mannemuskler ut
Forsikring er feigt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag