NA24.no

Tullete revisorjakt

(Scanpix)
Arbeidstilsynet trenger ikke «hjelpe» lønnsadelen til å jobbe mindre.

(NA24-KOMMENTAR): Tirsdag kunne NA24 melde at Arbeidstilsynet har anmeldt Ernst & Young, Norges største revisjonsfirma, for grove brudd på arbeidsmiljøloven.

Flere ansatte skal over en lengre periode ha jobbet i gjennomsnitt over 60 timer per uke, og i enkelte tilfeller mellom 80 og 90 timer. I de verste ukene vil det si 30 timer mer enn loven tillater.

Regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet sier til NA24 at de har gjennomført flere tilsyn i revisjonsbransjen i år, på bakgrunn av en generell mistanke om utstrakt bruk av overtid.

Ernst & Young mener Tilsynet ikke fullt ut har tatt hensyn til at timelistene inneholder reisetid, overtidspause og representasjon og er dessuten uenig med Tilsynet når det gjelder hvilke typer stillinger som kan fritas fra arbeidsmiljølovens overtidsbestemmelser.

Trenger revisorer beskyttelse?
I utgangpunktet skal lover overholdes, også arbeidsmiljøloven. Men uansett hva det juridiske resultatet blir, fremstår dette som misbruk av offentlige ressurser.

Vitsen med arbeidsmiljøloven må være å beskytte svake grupper. Karrierejegere i Norges største revisjonsselskap faller milevis utenfor noen slik definisjon.

Dette dreier seg om høyt utdannede folk som kan velge mellom flere arbeidsgivere. De har altså satset på et av de store revisjonsfirmaene, formodentlig fullt ut på det rene med at det innebærer hardt arbeid, spesielt når årsregnskapene skal revideres på våren. De vet også at de får godt betalt hvis de står på, og de vet at lønnen øker i store byks hvis de gjør en bra jobb.

Folk som jobber hardt i disse selskapene er etter noen år solid plassert i Norges lønnselite. Og vil de bytte jobb, har de en spesialkompetanse som gjør at de uten problemer kan skifte til godt betalte stillinger i andre bedrifter, for eksempel som controller eller lignende.

Finnes unntak
At det er urimelig å regulere arbeidstiden for alle arbeidstagere er da også klargjort i Arbeidsmiljølovens kapittel om arbeidstid, hvor det fremgår at de fastsatte grensene ikke gjelder arbeidstagere som har ledende eller særlig uavhengig stilling.

Når det gjelder Ernst & Young, har Arbeidstilsynet ikke godtatt bruk av dette unntaket, selv for ansatte med tittelen «senior manager».

Hvis anmeldelsen fører frem, bør loven endres.

Revisorjakten er regelrytteri og misbruk av offentlige ressurser som burde brukes til å bistå folk som faktisk har behov for hjelp.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Lurt med valutalån?
Obamas linjevalg
Stygt i boligmarkedet
Gjeld er farlig
Ropene på regulering

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere