*Nettavisen* Økonomi.

Tung dag for Telenor på børsen

Oslo Børs på høsten. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Oslo Børs tynges av lav oljepris og Telenor-fall.

12.11.15 13:15

Oslo Børs slo følge med den fallende oljeprisen torsdag morgen.

Halvveis ut i handelsdagen er hovedindeksen ned 0,82 prosent til 618,5 poeng.

Statoil følger med oljeprisen og faller 1,5 prosent, mens indeksen som følger de mest omsatte oljeserviceselskapene er ned 1,2 prosent.

Tungt for Telenor
I tillegg til nedgang i oljeaksjene tynges børsen av Telenor, som faller 5,5 prosent.

Telekomanalytiker Daniel Johansson i Fondsfinans peker på flere faktorer som trekker ned Telenor-kursen, deriblant meldingen i går kveld om at fire Telenor-topper fristilles midlertidig.

Det skjer som et resultat av at Telenor har engasjert Deloitte for en gjennomgang av Telenors oppfølging og håndtering av eierskapet i VimpelCom, opplyste Telenor.

Finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen er fristilt, det samme er tidligere styremedlemmer i VimpelCom, Fridtjof Rusten og Ole Bjørn Sjulstad.

- Det er flere ulike ting som spiller inn på kursen i dag. Innledningsvis er det utviklingen i VimpelCom-saken. Sentimentet rundt VimpelCom er kraftig forverret gitt det som skjedde i går, sier Johansson til Nettavisen Stocklink.

I tillegg er Telenors datterselskap Dtac i Thailand et av fire selskaper som er igjen i en lisensauksjon som gjennomføre i Thailand. Ifølge TDN Finans, som siterer Bloomberg, ble auksjonen pauset etter at budene for de to lisensene hadde steget til 70 milliarder baht.

- Det er en veldig høy pris. Poenget er at fri kontantstrøm da blir en del mindre. Folk liker ikke at kontantstrømeffekten blir litt negativ i det korte bildet. Det er ikke dramatisk, men kan bety litt lavere utbytteøkning enn vi hadde ventet, sier Johansson.

- Vi har rett og slett for mye olje
I oljemarkedet har prisen på nordsjøolje trukket betydelig ned siden onsdag ettermiddag.

Torsdag handles nordsjøoljen for 45,8 dollar per fat, det laveste siden slutten av august, og ned nærmere fem prosent siden toppen i går ettermiddag.

- Prisutviklingen har det siste døgnet i all hovedsak vært drevet av bekymringen for de stigende amerikanske råoljebeholdningene, skriver DNB Markets i en morgenrapport.

Statistikk fra industrigruppen American Petroleum Institute viste sent tirsdag at oljelagrene steg med 6,3 millioner fat i forrige uke, mer enn forventningene på 1,1 million fat i en undersøkelse fra The Wall Street Journal. I ettermiddag kommer den offisielle lagerrapporten.

Siden i fjor sommer har oljeprisene blitt mer enn halvert i et oljemarked som nærmest svømmer i olje.

- Vi har rett og slett for mye olje i verden, sier sjefstrateg Bill O’Grady i Confluence Investment Management til WSJ.

Resultatfall
Før børs har blant annet lakseoppdretteren Salmar levert kvartalstall.

For kvartalet endte inntektene på 1,88 milliarder kroner, opp fra 1,81 milliarder i tilsvarende kvartal i fjor.

I samme perioden falt det operasjonelle driftsresultatet til 334 millioner kroner fra 438 millioner, mens resultatet før skatt var ned til 454 fra 618 millioner.

Kvartalet var preget av høye laksepriser, hovedsakelig drevet av en svak norsk krone, mens produksjonskostnadene var negativt påvirket av den biologiske situasjonen, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

På børsen faller Salmar 0,4 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag