NA24.no

Tung dag i New York

Sist oppdatert:
Nye arbeidsledighetstall ga amerikanerne en forferdelig oppladning til frigjøringsdagen.

Nedbrutte amerikanske investorer måtte torsdag konstatere at onsdagens boble av håp raskt ble sprukket av nye arbeidsledighetstall.

NA24 – din næringslivsavis

Dow Jones-indeksen ble senket 2,63 prosent til 8.280,74 poeng, mens S&P 500-indeksen falt 2,90 prosent til 896,51 poeng. Nasdaq endte ned med 2,67 prosent til 1.796,52 poeng.

Jobbtall tynget
Markedet hadde store problemer med å fordøye den offisielle arbeidsmarkedsrapporten for juni som ble lagt frem like før børsåpning torsdag. Tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet viste at sysselsettingen utenfor jordbruket falt med 467.000 i juni. Dette innebærer at over 6,5 millioner amerikanere har mistet jobben siden resesjonen startet i desember 2007. Ved utgangen av juni steg arbeidsledigheten til 9,5 prosent. Ikke siden august 1983 har ledigheten vært like høy.

Konsensus av oppdaterte estimater tilsa et sysselsettsfall på 365.000 i juni, mens ledigheten var ventet øke til 9,6 prosent.

Optimistene hadde i lengre tid satset på at den økonomiske nedturen nærmer seg slutten i USA. Mange ble derfor desillusjonerte av de svake makrotallene og skuffelsen ble reflektert i skarpe fall for alle hovedindeksene.

Les mer: Verste på 26 år

– For tidlig å friskmelde
– Dette viser at arbeidsmarkedet langt ifra kan friskmeldes etter to sterkere enn ventet tall siste to måneder, sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Han mener det kan virke som om ledighetsraten stiger saktere, men at toppen er trolig fortsatt ikke nådd.

– Arbeidsmarkedet er viktig fordi ytterligere kraftig forverring kan dempe privat etterspørsel og konsum, som er viktig for at økonomien skal komme på beina igjen. Ledende indikatorer for USA har trukket videre oppover den siste tiden, men er avhengig av at etterspørselen ikke kollapser på ny, sier han.

Det er ikke bare i USA at arbeidsmarkedet er dårlig. De fleste europeiske børsene gikk også kraftig tilbake torsdag på en fersk rapport fra Eurostat som viser at ledigheten i eurolandene økte til 9,5 prosent i mai. Totalt er over 15 millioner arbeidsledige i de 16 landene som benytter euro. Den europeiske sentralbanken holdt renten uendret på 1 prosent, og gjentar sine bekymringer for den økende arbeidsledigheten.

Les mer: Høyeste ledighet på ti år

Flere ordre
Fabrikkordrene i mai steg med 1,2 prosent viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Dette var helt på linje med hva økonomene hadde ventet. Hvis transport- og forsvarsordre utelukkes fra statistikken økte ordreinngangen med henholdsvis 0,8 og 1 prosent.

Ordreinngangen av varige goder forble uendret på 1,8 prosent, mens en revidering viser at fabrikkordrene steg med 0,5 prosent i april og ikke 0,7 prosent som ble rapportert tidligere.

Les mer: Ordrestrøm i USA

Oljen lavere
En svak arbeidsmarkedsrapport er også med på å trekke ned forventningene til oljeetterspørselen fremover. Arbeidsledige amerikanere forbruker mindre olje enn de med full jobb.

Signaler om at verdensøkonomien bedres raskere enn tidligere antatt har siden vårparten drevet oljeprisen kraftig oppover. De siste ukene har prisen balansert rundt 70 dollar fatet, men flere dårlige nyheter og et generelt sentimentskifte i verdens kapitalmarkeder har sendt oljeprisen i retur.

Torsdag kveld ble et fat Nordsjø-olje for levering i august omsatt til 66,55 dollar på råvarebørsen i London. Dette innebærer en nedgang på 2,24 dollar i forhold til samme tid onsdag.

Torsdag var siste handledag for uken i forbindelse med feiringen av frigjøringsdagen 4. juli som er lagt til fredag 3. juli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere