*Nettavisen* Økonomi.

Tung start på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Børspilene peker i ulike retninger.

17.03.09 14:58

De amerikanske aksjeindeksene spriker i flere retninger etter tirsdagens åpning.

NA24 - din næringslivsavis

Etter fire dager med solid oppgang endte gårsdagen marginalt i minus for Dow Jones og S&P 500 og 2 prosent ned for Nasdaq.

Rett etter åpning faller industriindeksen Dow Jones 0,24 prosent til 7.200,46 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq stiger 0,89 prosent til 1.417,32 poeng. Den brede S&P 500 stiger 0,2 prosent til 755,79 poeng.

Positive makronyheter og flere selskapsnyheter har beveget futuresindeksene i forkant av åpningen. Mandag fortalte den amerikanske aluminumskjempen Alcoa at den kutter i utbyttet. Dessuten la konsernet frem planer om å justere kostnadene i 2010 i takt med fallende etterspørsel etter aluminium.

Alcoa-aksjen var ned omlag 10 prosent på Frankfurt-børsen tirsdag.

IT-kjempen Cisco-systems steg i førhandelen etter at meglerhuset Goldman Sachs har satt aksjen på «conviction buy».

Rentemøte
Rentekomiteen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve innleder et to-dagers møte tirsdag. Onsdag kveld annonseres beslutningen. Siden renten i USA praktisk talt ligger på null ventes ingen endring. Likevel kan det komme andre tiltak.

Boligtall
På makrosiden legges viste ny statistikk at byggestart på nye privatboliger i USA steg med 22,2 prosent i februar. Totalt ble det påbegynt 583.000 nye privatboliger. Det er langt mer enn det markedsforventingene lå på. Analytikerne ventet ifølge Bloomberg en nedgang på 3,49 prosent til 450.000. Dermed ble en trend på 7 måneders fall brutt i forrige måned.

På samme tid la det amerikanske arbeidsdepartementet frem produsentprisindeksen for februar. Denne måler prisen på varer på produsentleddet, i stedet for til sluttbruker, som i den mer profilerte konsumprisindeksen. Analytikerne ventet en oppgang på 0,4 prosent fra måneden før.

Statistikken viste at produsentprisene steg 0,1 prosent i februar på månedsbasis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.