Tung ukeslutt på børsen

Oslo Børs

Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Dårlig nytt for REC og falllende oljepris preget dagen.

15.01.10 18:08

Det ble en trist slutt på uken på Oslo Børs. Fredag falt Hovedindeksen 0,74 prosent til 378,29 poeng. Dermed endte uken med et fall på 1 prosent.

Oslo Børs ble tynget av laber stemning på andre børser. Det er helrødt på europeiske og amerikanske børser.

Solen gikk ned
Fredag var solenergiselskapet REC i fokus. Aksjen falt 7,3 prosent til 36,13 kroner. Det skjedde etter at de tyske myndighetene skal vurderer å kutte kraftig i subsidiene til bransjen. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Kuttene kan bli på mellom 16 til 17 prosent og vil gjelde for solcelleparker i både takinstallasjoner og åpne områder. Nyheten ga torsdag kveld et kraftig fall for amerikanske solselskaper. Det har i lengre tid vært spekulert i at de tyske myndighetene vil kutte i subsidiene. Bakgrunnen er at forbundskansler Angela Merkel og hennes parti har uttrykt motstand mot subsidieordningen.

Les mer. Bekmørkt for solkjempe

Blant de øvrige storselskapene på børsen var det også klart flest røde tall. Yara og Schibsted falt begge 2,4 prosent, til henholdsvis 256,50 og 131,70 kroner. UBS kutter Schibsted til nøytral fra kjøp, ifølge Hegnar Online.

Motsatt vei gikk det med Marine Harvest Group, som steg hele 7,7 prosent til 4,90 kroner. Rett etter børsslutt kom det melding om at tidligere DnB Nor-sjef Svein Aaser trekker seg fra styret i Marine Harvest med virkning allerede fra mandag.

Statoil klarte også å lirke seg over null, med pluss 0,3 prosent til 147,20 kroner.

Olje ned
Oljeprisen faller. Den amerikanske referanseoljen WTI for februarlevering er ned 78 cent til 78,61 dollar fatet. Nedturen for Brent-olje er tilsvarende. Oljeprisen falt hver dag denne uken.

Oljeteknologiselskapet Badger Explorer endte ned 9,5 prosent til 19 kroner etter torsdag ettermiddag å ha meldt at den ekstreme kulden har hindret testing av selskapets spesielle boreutstyr.

Makrotall
I USA er det kommet en stim av makrotall fredag. Markedet ser ut til å være skuffet over forbrukersentimentundersøkeløsen til Michigan-universitetet, men alt i alt gir neppe dagens indikatorer noe drastisk nytt bilde.

Les mer: Sentimentet under spådommene og Svak prisvekst i USA og Økt industriproduksjon i USA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag