NA24.no

Tungt styreansvar

Sist oppdatert:
Sammenbruddet i meglerhuset CAR bør få en del styremedlemmer til å tenke seg om.

(NA24-KOMMENTAR): Forrige uke kollapset meglerhuset CAR ASA. Kredittilsynet satte foten ned fordi firmaet ikke hadde solid nok kapitalbase.

I fjor høst ble det betydelig oppmerksomhet rundt CAR da tidligere statsråd Karita Bekkemellem og tidligere kommunikasjonsdirektør i Hydro Cecilie Ditlev-Simonsen ble foreslått som styremedlemmer, hvorpå Kredittilsynet mente det foreslåtte styret ikke hadde tung nok finanskompetanse. Etter en ny runde med et utvidet styreforslag, ble det likevel godkjent og Bekkemellem og Ditlev-Simonsen kunne ta plass i styret i vår.

Alt tyder altså på at det ble en svært kort styrekarriere. Nærmest uunngåelig blir dette koblet sammen med lovkravet om 40 prosent kvinner i ASA-styrer.

Det virker da også sannsynlig at en av grunnene til at man ønsket å hente inn Ditlev-Simonsen og Bekkemellem (i tillegg til den for meg ukjente Britt Kollstrøm) var lovkravet om kvinnerepresentasjon.

Men å ta det neste steget, og koble kvinnekvoteringen til sammenbruddet, blir uhyre søkt. Det nåværende styret tiltrådte i vår, og kan knapt lastes for problemer som hadde bygd seg opp over tid.

Skylder på ledelsen
De eksterne styremedlemmene i CAR rykket raskt ut og sa at de ikke var blitt tilstrekkelig orientert av ledelsen i selskapet om den alvorlige situasjonen. Deretter kritiserte styret også ledelsens arbeid med regnskapene.

Trolig skal CAR-styrets nyvalgte medlemmer være svært glade for at styrekarrieren ble kort, for hadde de sittet lenger, ville det vært vanskelig å avfeie eget ansvar på denne måten. Styret har ansvar for at kontrollrutinene, for eksempel rundt regnskapsførsel, er på plass.

Harde bud
Kort tid før CAR-kollapsen, meldte Dagens Næringsliv at tidligere styreleder i European Insurance Agency ble dømt til å betale ni millioner kroner i erstatning til selskapets konkursbo for å ha forsømt å stanse straffbare handlinger fra daglig leder.

- Det viser at styreansvaret kan bli meget betydelig, noe kanskje ikke mange tenker over når de takker ja til å påta seg styreverv, sa advokat Andreas Strime Christensen, som førte saken for konkursboet.

- Grensesprengende, var beskrivelsen fra styreekspert Gunnar Eckbo i Styreinformasjon.

Det er også verdt å merke seg at det fra i år er åpnet for gruppesøksmål i Norge, noe som kan gjøre det vanligere at aksjonærer går til sak.

Bør tenke seg om
Det er ingen grunn til å tro at kvaliteten på styrearbeidet i norske selskaper totalt sett blir dårligere når kvinneandelen øker. Det har vært mange sløve, mannlige styremedlemmer opp gjennom tidene, slike som tok sin første titt på de utsendte styrepapirene i det møtet begynte.

Men det er et faktum at kvinnekvoteringen har ført mange relativt uerfarne medlemmer inn i norske styrer de siste par årene. Det har skjedd samtidig med en markant tydeliggjøring av styremedlemmenes ansvar, og samtidig med at antallet konkurser ser ut til å være på vei oppover.

Det er fristende å si ja til styreverv. Det gir prestisje, nettverk og ofte en pen ekstrainntekt. Men både kvinner og menn bør merke seg at man risikerer sitt omdømme og i verste fall sin privatøkonomi hvis man ikke er kompetent og tar oppgaven alvorlig.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Boligpriser og husleie
Obama på defensiven
Afrikansk mobilboom
Mine beste blogger
TV-slave eller arbeidsnarkoman?

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere