Tungvektere glimrer med sitt Davos-fravær

President Donal Trump droppet å reise til Davos på grunn av shutdown i USA. 

President Donal Trump droppet å reise til Davos på grunn av shutdown i USA.  Foto: Sachs Ron/cnp/abaca (Pa Photos)

Verken USAs president Donald Trump eller Norges statsminister Erna Solberg (H) deltar på Verdens økonomiske forum i Davos. Brasils nye president åpner møtet.

22.01.19 10:34

– Årets Davos-møte er definert av dem som ikke deltar, sier sjeføkonom Nariman Behravesh i IHS Markit.

Davos kan være i ferd med å finne tilbake til sine røtter som et rent næringslivsarrangement, «noe som ikke nødvendigvis er dårlig», sier han.

Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Theresa May, Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa og Solberg har avlyst sin deltakelse for å håndtere hjemlige problemer. Solberg sa i forrige uke at hun må prioritere å legge en ny regjeringskabal. Men kronprins Haakon er tradisjonen tro på plass i Davos.

Les også: Christine Lagarde IMF-rapport fra Davos senker børsene

Det er også over 3.000 politikere og andre innflytelsesrike mennesker. Fram til lørdag skal de drøfte løsninger på globale utfordringer som sosiale ulikheter og klima. Verdens 26 rikeste personer har en samlet formue som er like stor som den samlede formuen til den fattigste halvparten av menneskeheten. Tre av de 26 – Bill Gates, Jack Ma og Mukesh Ambani – er i Davos.

Bill Gates er en av få store profiler i Davos denne uken.  Foto: Pool New (Reuters)

Brasils nye president Jair Bolsonaro skal holde åpningstalen. Populisten gikk til valg på løfter om å bekjempe korrupsjon og gjenopprette lov og orden.

– Brasil tar grep for å sikre at verdenssamfunnet gjenoppretter sin tillit til oss, og vi tar grep for å sikre at handelen mellom Brasil og omverdenen nok en gang vil blomstre, uten å være styrt av noen ideologi, sier Bolsonaro i forkant av åpningen, på sin første utenlandsreise som president.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag