*Nettavisen* Økonomi.

Tungvekterne ødela børsdagen

De fleste aksjene på Oslo børs steg torsdag, med det hjalp lite når Statoil og Hydro satte kursen nedover.

09.12.05 16:29

Onsdag endte børsen bare hårfint under tidenes høyeste nivå, men overraskende store lagre av olje og petroleumsprodukter i USA sendte oljeprisen ned onsdag kveld.

Dermed var det klart for kursfall for Hydro og Statoil torsdag, og da hjalp det ikke at mange andre aksjer - faktisk også offshoreaksjer - gjorde det bra. Oslo Børs endte klart i minus.

Ellers var fokus – igjen – på Opticom. Etter gårsdagens rabaldergeneralforsamling, steg aksjen 8 prosent til 205 kroner. Maktkampen fortsetter, og styret skal i morgen ha et møte og behandle stillingen til Opticom-sjef Robert Keith, som i går tapte kampen om styresammensetningen.

I maktkampen har verdiene i Opticom – primært aksjene i Fast Search & Transfer – kommet i bakgrunnen. En megler sier til TDN Finans at han ikke skjønner at man vil betale dagens kurser for denne makten, og han tror noen vil tape mye penger på Opticom.

Når det gjelder olje, var bildet mer blandet enn man først kunne vente. Riktignok falt både Statoil og Hydro en drøy prosent til henholdsvis 157 og 726 kroner.

Men samtidig var en rekke offshoreaksjer høyt på vinnerlisten. Børsvinner ble Petrolia Drilling. Flere meglerhus er ut til å ha tro på nye kontrakter for selskapet. Aksjen steg 10 prosent til 2,32 kroner.

Andre offshoreaksjer høyt på vinnerlisten er Rocksource, Smedvig B og Altinex.

John Fredriksen-dominerte SeaDrill steg også, med 2,5 prosent til 48,70 kroner, etter å ha meldt om kjøp av 39,5 prosent av Mosvold Drilling.

Delindeksen for selskaper som leverer tjenester til energisektoren steg faktisk i dag, selv om Hydro og Statoil altså falt.

Flere observatører peker for tiden på det stramme markedet for rigger. Oljeselskapene sliter med å få tak i rigger til sine prosjekter. En nyhet som kan ha bidratt litt ekstra til oppgangen for sektoren mot slutten av dagen kom fra oljegiganten Chevron, som i dag meldte om en økning på 35 prosent i planlagte investeringer i 2006, sammenlignet med i år. Slike økninger innebærer mye jobb og gode rater for riggselskaper og leverandører av andre tjenester til oljeselskapene.

Totalt sett for hele børsen var det også en helt OK dag. 80 aksjer steg, mens 64 falt. Likevel trakk altså tungvekterne hovedindeksen klart i minus, med 0,66 prosent til 327,67 poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag