NA24.no

Tungvekterne senket Oslo Børs


Med en oljepris på rundt 40 dollar fatet ble det tungt for flere oljerelaterte selskaper torsdag, og også andre børslokomotiver endte i rødt.
Med en oljepris på rundt 40 dollar fatet ble det tungt for flere oljerelaterte selskaper torsdag, og også andre børslokomotiver endte i rødt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Kollaps i farmasiaksje, konkursfare i seismikkselskap.

Med en oljepris på under 40 dollar fatet ble det tungt for flere oljerelaterte selskaper torsdag, og også andre børslokomotiver endte i rødt.

Ved stengetid var hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,08 prosent til 604,35 poeng.

I andre regioner åpnet USA-børsene i pluss etter tre røde dager, men de største børsene i Europa var lite endret.

Aksjekollaps
Her hjemme ble dagens taper det lille farmasiselskapet Serendex Pharmaceuticals, som stupte 43 prosent.

Fallet kom etter at selskapet varsler en tegningsrettsemisjon på opptil 149 millioner nye aksjer, med tegningskurs på 0,75 kroner per aksje, 86 prosent under gårsdagens sluttkurs på 5,24 kroner.

Etter emisjonen vil selskapet ha arbeidskapital frem til minst slutten av mars 2016, og i beste fall til slutten av september 2016, opplyser Serendex. Uten emisjonen ville selskapet ha gått tom for arbeidskapital ved utgangen av januar.

Konkursfare
For seismikkselskapet Dolphin haster det med å få på plass frisk kapital og en løsning som restrukturerer gjelden.

Torsdag morgen meldte Dolphin at det ennå ikke har funnet en løsning som kan redde selskapet.

Målet er å finne en løsning før jul, ifølge finansdirektør Erik Hokholt. Hvis ikke er det i verste fall kroken på døren for seismikkselskapet.

Les mer: - Vi jobber intensivt for å finne en løsning

Seismikksektoren har fått hard medfart i kjølvannet av oljeselskapene kostnadskutt, og Dolphin er blant selskapene som er hardest rammet.

Det synes også i prisingen av selskapet på børsen. Der prises verdien av egenkapitalen til kun 46 millioner kroner. Ved utløpet av tredje kvartal var Dolphins samlede netto rentebærende gjeld på 227 millioner dollar, mens kontantbeholdningen hadde krympet til 22 millioner dollar.

Torsdag falt Dolphin-aksjen 27 prosent, og fallet siste år er på 96 prosent.

Skrur opp oljekranene
I desember har et nytt fall oljeprisene, ned mot nivåer sist sett under finanskrisen, preget aksjemarkedene.

Torsdag falt den amerikanske lettoljen 0,8 prosent til 36,9 dollar per fat, mens nordsjøoljen var ned 0,6 prosent til 39,9 dollar fatet.

I det allerede overforsynte oljemarked har OPEC skrudd opp oljekranene. Oljekartellets rapport for desember viser en produksjon på 31,7 millioner fat per dag i november, 230.000 flere fat enn i oktober. Produksjonen er ifølge Bloomberg den høyeste siden april 2012.

Blant de største selskapene på børsen falt Statoil 2,1 prosent, Telenor var ned 1,2 prosent, DNB falt 0,4 prosent, RCL var ned 2 prosent og Yara falt 0,7 prosent. Riggselskapet Seadrill falt 2,4 prosent.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere