*Nettavisen* Økonomi.

Tungvekterne trekker ned børsen

Hovedindeksen på Oslo Børs faller mandag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Oslo Børs i rødt mandag.

14.09.15 15:00

Oslo Børs åpnet moderat ned mandag, og dykker lenger ned i negativt terreng etter lunsj.

Hovedindeksen faller 0,64 prosent til 575,3 poeng, mens aksjene i Europa, målt ved samleindeksen Stoxx Europe 600, er ned knappe 0,1 prosent.

I oljemarkedet handles nordsjøoljen for 48,6 dollar per fat, ned rundt en prosent hittil i dag.

Blant de største selskapene tynger DNB børsen med en nedgang på 2 prosent, Statoil faller 0,4 prosent, Yara er ned 1,1 prosent, Hydro faller 2,2 prosent, mens Telenor trekker i motsatt retning med oppgangen på 0,4 prosent.

Fed i fokus
Ukens høydepunkt kommer torsdag, når den amerikanske sentralbanken avslutter et to dager langt rentemøte, som kan resultere i den første renteøkningen i USA siden 2006.

- Denne uken vil alt handle om den amerikanske sentralbanken som, på torsdag, ventes å heve styringsrenten for første gang siden 2006. Amerikansk økonomi går godt om dagen, derfor kan det tenkes at Fed velger å fokusere på det fremfor de svekkede utsikter i fremvoksende økonomier, skriver Berntsen i Netfonds.

- Børsene i Asia endte for øvrig blandet mandag, mens aksjene på Wall Street stengte opp fredag kveld, legger analysesjefen til.

Fokus på den mulige renteøkningen i USA i år har vært tilbakevende kilde til nervøsitet i aksjemarkedene, som har nytt godt av nullrente siden slutten av 2008.

Fed har selv signalisert at en økning nærmer seg, og første mulighet er etter rentemøtet som avsluttes torsdag.

- Stor usikkerhet
DNB Markets mener den amerikanske økonomien er klar for en renteøkning.

- Nøkkeltallene viser, etter vårt syn, at den amerikanske økonomien er klar for det. Spørsmålet er hvorvidt utviklingen i omverdenen, med svakhetstegn og turbulens i viktige fremvoksende økonomier, vil holde Fed tilbake. Vi holder en knapp på renteheving nå, men vedkjenner at usikkerheten er stor, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en morgenrapport.

Nordea holder derimot en knapp på at Federal Reserve utsetter renteøkningen til slutten av året.

- Rentemøte i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil være denne ukens altoppslukende hendelse. Vi ser på det som «close call» om renten blir hevet 25bp eller holdt uendret. Etter den sist tidens markedsuro venter vi imidlertid at Fed venter med første renteøkning til desember. Fed vil trolig nedjustere mediananslaget for styringsrenten til å kun indikere en renteøkning i år, skriver Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen i en morgenrapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag