Turbulens for Airbus

Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA

Hverken investorene eller kundene har vært nådige etter at Airbus igjen måtte utsette gigantflytet A380. Nå blir det granskning, blant annet av aksjesalg fra toppsjefer.

15.06.06 20:41

Onsdag kollapset aksjekursen til fly- og forsvarskonsernet EADS, som er hovedeier i Airbus. Grunnen var at Airbus måtte melde om en utsettelse på seks måneder i produksjonsplanen for verdens største passasjerfly, A380. Det er andre gang på kort tid det kommer en utsettelse for dette prestisjeprosjektet.

Selv om kursen hentet seg litt inn igjen torsdag, er den ned rundt 20 prosent på grunn av utsettelsen.

Det var ikke bare investorene som reagerte. Flere flyselskaper som har bestilt A380, sa de ville vurdere situasjonen, og andre gjorde det klart at de ville kreve erstatning.

Singapore Airlines, som har satset stort på A380, gned salt i såret ved å offentliggjøre en stor ordre på 20 av erkekonkurrenten Boeings kommende 757 Dreamliner. Selv om dette er et fly i en annen klasse enn A380 er det vanskelig å la være å koble det sammen med Airbus-problemene.

Vil granske
Styreleder Arnaud Lagardere i EADS, som eier 80 prosent av Airbus, sier han ikke var kjent med utsettelsen før den ble annonsert av Airbus, ifølge den franske avisen Le Monde.

Lagardere sier EADS vil starte en granskning for å avgjøre om ledelsen i Airbus skal få bli sittende.

Solgte aksjer
Men problemene stopper ikke der, for nå har toppledelsen i EADS kommet i fokus for å ha solgt aksjer i forkant av de dårlige nyhetene.

Noel Forgeard, som er en av to konsernsjefer i EADS, og som stod i spissen da A380-planene ble lansert, har solgt aksjer i tiden før meldingen kom. Det samme har hans familie og andre i ledelsen av EADS, ifølge Le Monde.

Forgeard sier utsettelsene kom som en overraskelse på ham også.

Mens EADS-aksjen har falt med rundt 20 prosent, har hovedkonkurrenten Boeing steget rundt 10 prosent på grunn av Airbus-problemene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.