Turbulens i oljemarkedet

Den konservative Mahoud Ahmadinejad (47) er valgt til ny president i Iran.

Den konservative Mahoud Ahmadinejad (47) er valgt til ny president i Iran. Foto: Patrick Baz (AFP)

Oljeprisen har svingt voldsom onsdag - trukket mellom Iran-krisen på den ene siden og fulle oljelagre på den andre.

01.02.06 21:29

(NA24): Oljemarkedet trekkes nå mellom en god tilgang på olje på den ene siden, og usikkerhet rundt fremtidig produksjon på den andre. Det siste representeres spesielt med nervekrigen rundt Irans atomprogram og opprøret i Nigeria.

Nervøsiteten viste seg tydelig i ville svingninger i oljeprisen onsdag.

Ukentlige lagertall fra USA, viste overraskende fulle lagre av olje og bensin, noe som normalt ville tynge oljeprisen. I dag falt først prisen, men skjøt så ny fart og steg halvannen prosent til et nivå nær det høyeste nivået siden begynnelsen av september. Men så falt bunnen ut av markedet, og prisen falt over 4 prosent på en time.

Akkurat nå er prisen for et fat nordsjøolje for levering i mars 64,50 dollar, ned fra et høyeste nivå på 67,20 dollar tidligere på kvelden.

Fulle lagre
De amerikanske lagrene av råolje økte med 1,9 millioner fat den siste uken, noe som var omtrent dobbelt så mye som ventet, viser tall fra det amerikanske energidepartementet. Bensinlagrene økte tre ganger så mye som ventet, mens lagrene av destillater, som omfatter diesel og fyringsolje, steg litt mindre enn ventet.

En annen undersøkelse, fra bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute, viste en enda større økning i lagrene av råolje og bensin, men en liten nedgang i lagrene av destillater.

- Det var en sjokkerende økning for bensin. Råoljeøkningen var også større enn ventet, og det bør tynge markedet, sier Addison Armstrong i meglerfirmaet TFS Energy til nyhetsbyrået Reuters.

Fulle lagre, høye priser
De amerikanske råoljelagrene er nå 11 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Til tross for det, er oljeprisen nær rekordnivåer, og klart høyere enn på denne tiden i fjor.

Til tross for kveldens fall, er prisnivået nær det høyeste nivået vi har sett siden månedsskiftet august/september, da oljeprisen nådde rekordnivåer rundt 70 dollar på grunn av orkanødeleggelser på oljeinfrastrukturen i Mexico-golfen.

Global uro
De fleste mener grunnen til oppgangen er økende usikkerhet rundt viktige produsenter, spesielt Nigeria og – spesielt - Iran. Dersom store deler av produksjonene fra et slikt viktig produsentland skulle falle bort, vil det raskt forrykke balansen mellom tilbud og etterspørsel.

Krisen rundt Irans atomprogram fortsetter. USA har fått overtalt Russland og Kina til å oversende saken til Sikkerhetsrådet i FN, og det kan resultere i sanksjoner mot Iran.

- Irans posisjon forandrer seg fra dag til dag, det blåser hett og kaldt, og jeg tror markedet er bekymret fordi vi ikke vet hvilken vei dette går, sier Frederic Lasserre, som er leder for råvareanalyser i den franske banken Societe Generale til Reuters.

De viktigste nyhetene får du på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.