*Nettavisen* Økonomi.

Turbulent dag på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Det svingte mye på USA-børsene, tirsdag.

04.03.08 22:46

Børsdagen i USA ble preget av stor volatilitet. Wall Street unngikk det verste fallet.

NA24 - din næringslivsavis

Etter å ha nærmet seg tap på to prosent tidligere på dagen, hentet de toneangivende indeksene seg godt inn.

Næringsindeksen Dow Jones slutter ned 0,37 prosent til 12213,80 poeng, mens Nasdaq-indeksen kom seg i pluss med et nødskrik, opp 0,07 prosent til 2260,28 poeng. Den brede S&P 500 endte ned 0,34 prosent til 1326,75 poeng.

Rykterekyl
Rekylen kommer på rykter om at den lenge etterlengtede redningspakken til obligasjonsforsikringsselskapet Ambac kan bli klar allerede i morgen. Selskapet hoppet over 8 prosent. Det er CNN som er kilden til ryktene.

Kredittforsikringsselskaper som forsikrer obligasjonslån, ofte kalt «monoline», har vært en konstant bekymring for aksjemarkedet den siste tiden.

Selskapene har stått i fare for å miste sine plettfrie kredittratinger, noe som hadde vært en katastrofe for finansmarkedene. Sjefen for Deutsche Bank har uttalt at det kan bli «en finansiell tsunami på størrelse med subprime», og tapene kan bli på hundrevis av milliarder dollar. Ambac er den nest største av disse selskapene.

Finansaksjer hadde likevel en relativt dårlig dag.

Finansras
En analytiker fra meglerhuset Merrill Lynch kuttet estimatene for finanskjempen Citigroup. Giganten raste 4,33 prosent til det laveste nivået på ni år, og dro finanssektoren med seg. Flere andre store finanshus ble også nedgradert, deriblant meglerkjempen Goldman Sachs som falt én prosent.

Sentralbanksjef Ben Bernanke må også ta mye av den tvilsomme æren for den dårlige markedsstemningen denne tirsdagen.

Dystre spådommer
Bernanke sier i en tale knyttet til de mange tvangssalgene i boligmarkedet at bestrebelser fra både myndighetene og privat sektor for å redusere unødvendige tvangssalg hjelper, men mer både kan og bør bli gjort. Antallet mislighold av boliglån og tvangssalg vil fortsatt stige en stund fremover og vil føre til at tilgangen på ledige usolgte boliger vil øke til mer enn de 2 millioner ledige boligene som var i markedet ved utgangen av 2007.

Disse spådommene liker markedet svært dårlig. Dette var effektene som satte i gang finanskrisen, og har ligget som en klam hånd over investorer siden sommeren 2007.

- Folk blir skremt når Federal Reserve fortsatt snakker om svakhet i økonomien og bankers låneksponering, sier Michael Mullaney, forvalter ved Fiduciary Trust, til Bloomberg News.

Oljesmell
Oljeprisen fikk seg en real knekk etter mandagens toppnotering.

Råolje med aprillevering med referanseverdi WTI raste 2,9 prosent til 99,52 dollar fatet. Dermed ender prisen igjen under den magiske 100-dollarsgrensen på råvarebørsen i New York.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,37 % til 12213,80

Nasdaq +0,07 % til 2260,28

S&P 500 -0,34 % til 1326,75

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.