*Nettavisen* Økonomi.

Turistene vender tilbake til Norge

Foto: Ola Matsson (Trysil / Ola Matsson)

Antallet utenlandske turister som overnattet i Norge økte med fem prosent i fjor.

13.01.11 10:59

Norge hadde til sammen 7,9 millioner utenlandske overnattinger i 2010, noe som var en økning på fem prosent i forhold til 2009. Dette viser et estimat Innovasjon Norge har gjort på bakgrunn av SSBs overnattingsstatistikk til og med november 2010.

– Utlendingene har vendt tilbake, men vi er fortsatt kun tilbake på 2006-nivå, skriver reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge i en melding.

Norske gjestedøgn økte i samme periode med en prosent, og utgjorde i fjor til sammen 27,3 millioner overnattinger.

- Dette bør vi være fornøyd med tatt i betraktning at 2009 var et rekordår for nordmenns reiser i eget land, skriver Tuftin. Tallene omfatter alle kommersielle overnattinger på hotell, camping, hyttegrender og vandrehjem.

Norge bedre enn snittet
På grunn av større reisevirksomhet enn forventet, har World Tourism Organization (UNWTO) oppjustert sine prognoser for året. Gjennomsnittlige ankomster i verden frem til august i år har økt med 6,8 prosent, mens Nord-Europa har hatt en nedgang på -2,7 prosent.

- For Norges del ser tallene betydelig bedre ut enn hva som er gjennomsnittet for Nord-Europa, skriver Per-Arne Tuftin. Han viser til at SSBs overnattingsstatistikk viser en økning fra utlandet på fem prosent frem til november.

Relativt sett så kom veksten fra Russland, Polen, Tyskland og Sør-Europa, mens de store volummarkedene i Norden og i Nord-Europa har holdt seg stabilt i 2010.

Positive forventninger for vintersesongen
Forventningene foran årets vintersesong er betydelig høyere enn foran forrige vintersesong. Det viser Turistbarometeret* bestående av representanter fra reiselivsnæringen i inn- og utland. Hele 38 prosent venter en økning av turisttrafikken til Norge denne vinteren, målt mot vintersesongen 2010.

- Mye tyder på at det er det eksotiske med nordlyset og Hurtigruten som lokker i vinter, sier Per-Arne Tuftin. Nær halvparten av de spurte venter omtrent samme trafikk som i fjor. I fjor var vintermånedene gjennomgående gode, men nedgangen i januar førte til at sesongen samlet hadde en nedgang på én prosent i antall utenlandske ferie- og fritidsovernattinger.

Det er fortsatt usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen i mange av våre viktigste markedsland som Tyskland, Spania, Storbritannia, Frankrike og USA.

- En sterk norsk krone vil ha innvirkning på utlendingers reisevalg, og ikke minst at det blir enda billigere for nordmenn å legge turen ut av Norge, skriver Per-Arne Tuftin. Det er mye som tyder på at Norge kanskje ikke blir ditt nærmeste ferieland dette året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.