NA24.no

Turistsvikt gir flere konkurser

Foto: Foto: Kjell Herskedal/Scanpix
Flere utenlandske turister dropper norske hoteller og restauranter

Utenlandsturisten kommer sjøveien, og dropper dermed norske hoteller og restauranter. Nedgangen i antallet utenlandske turister som overnatter i Norge fører til mange konkurser i reiselivsbransjen, skriver oppdragsnyhetsbyrået Newswire i en melding.

– Mens bedrifter i de fleste andre bransjer klarer seg bedre i år enn i fjor, er utviklingen motsatt for overnattings- og serveringsstedene, sier Gabor Molnar i analysebyrået Experian.

I juli gikk 25 bedrifter i bransjen konkurs, mot 10 i fjor. I perioden januar til juli var det 175 konkurser blant landets overnattings- og serveringssteder, mot 126 fjor. Det er en økning på hele 38,9 prosent, skriver Newswire.

– Våre analyser viser at konkursraten for overnattings- og serveringsstedene nå er mer enn dobbelt så høy som for ett år siden, og det er en svært uheldig utvikling, sier Experian-direktøren.

Konkursraten, som viser hvor mange konkurser det er blant alle reiselivsbedriftene, var på 0,05 prosent i juli i fjor. Nå er den på 0,13 prosent. Ingen andre bransjer har en så høy konkursrate og en så sterk økning sammenlignet med juli i fjor.

Tungt i reiselivsbransjen
Molnar sier problemene for reiselivsbedriftene har økt gjennom flere år. I fjor var det 24 prosent færre utenlandske overnattingsdøgn ved norske hoteller enn ti år tidligere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Fram til og med mai i år var det en svak økning i overnattinger ved norske overnattingsbedrifter, sammenlignet med 2009, viser SSB-tallene.

– Men fjoråret var et bunnår, så bildet er fortsatt dystert. Reiselivsbransjen har vært gjennom en berg- og dalbane de siste årene, med en topp i 2007. Siden den gang har det gått nedover.

Flere dropper overnatting
– Finanskrisen har ført til at færre utlendinger velger et dyrt reisemål som Norge. Bransjen rapporterer om vekst i antall cruiseturister, noe som fører til færre overnattinger ved norske hoteller og færre turister som spiser på norske spisesteder.

Molnar sier det også er mange styrte avviklinger i bransjen som ikke reflekteres i konkurstallene. Slike bedrifter kan være små, familiedrevne sesonghoteller.

På grunn av usikkerheten i bransjen har mange eiere av hoteller, campingplasser, utleiehytter og serveringssteder vært forsiktige med å investere penger i bedriften de to siste årene. En undersøkelse NHO Reiseliv gjorde blant sine medlemsbedrifter på forsommeren, viste at 31 prosent anså muligheten for å drive lønnsomt i år som liten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere