*Nettavisen* Økonomi.

Tusenvis kan ende opp med råtten mat

Foto: Janis Smits (Thinkstock)

10.05.13 08:08

Sympatistreiken kan føre til langvarige strømbrudd.

Tirsdag startet den store sympatistreiken for de ansatte medlemmene av EL & IT Forbundet i Atea. Kravet er å få en tariffavtale på plass.

Hele 593 organiserte i EL og IT forbundet er ute i streik. Dette kan føre til langvarige strømbrudd i store deler av landet.

- Kan ikke leve lenge uten strøm
Dersom det oppstår strømbrudd eller andre feil i kraftsystemet vil de ikke ble rettet, med mindre det står om liv og helse.

- Når det gjelder liv og helse kan man ikke være lenge uten strømforsyning. Men de mest sentrale funksjonene, som sykehus, har backupløsninger, sier Gerd Kjølle, professor ved Institutt for elkraftteknikk ved NTNU, til Nettavisen NA24.

Streiken berører 430.000 nettkunder, noe som tilsvarer over 900.000 mennesker.

- Elektrisitetsforsyningen er kanskje den aller viktigste infrastrukturen. Samfunnet er helt avhengig av elektrisitet til nesten alt, som basisfunksjoner som varme, matforsyning og finanstjenester. I tillegg påvirker det alt mulig annet, som handel, industri, transport og IKT-tjenester, sier Kjølle.

- Det er klart at det kan bli kritisk når for eksempel tog stopper, T-baner stopper i tunneler og heiser stanser, dersom det blir langvarig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sympatistreiken startet tirsdag og BKK i Hordaland, Skagerak Energi, som dekker Telemark og Vestfold, Eidsiva i Hedmark og Oppland og Troms Kraft, er rammet av konflikten.

- De aller fleste strømbrudd i Norge har veldig kort varighet. Årlig er det 25.000 hendelser i kraftsystemet - forstyrrelser som ender opp i strømbrudd og utkoblinger. Normalt opplever vi i gjennomsnitt 2-3 timer i året med strømbrudd, noe som ikke er veldig høyt. Oppetiden er dermed ekstremt høy, men når det først skjer noe, så kan det fort bli kritisk for visse funksjoner, sier Kjølle.

- Kan bli store beløper for folk
De første meldingene om strømbrudd er allerede kommet inn. Energi Norge oppfordrer partene i konflikten, Atea og EL & IT Forbundet, til snarest å finne en løsning før streiken får vidtfavnende konsekvenser for både privathusholdninger, offentlige institusjoner og næringsliv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blant annet mat som ligger fryst kan bli dårlig dersom det oppstår strømbrudd. For noen kan dette bety store pengesummer går tapt.

- Blir det strømbrudd dekker vi tap med opptil 10.000 kroner gjennom vår normale innboforsikring. Dersom man har super innboforsikring er beløpet vi dekker ubegrenset, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i If, til Nettavisen NA24.

- Men denne problemstillingen gjelder også for næringslivet, der det er store mengder mat som fryses. Her er det en del som dekkes av oss, men i bedriftsmarkedet er det individuelle avtaler, sier Berge.

If opplyser at beløpene for dem dermed kan bli store, men at streiken nok vil bli tvunget avsluttet på grunn av liv og helse før det. I Norge er det Rikslønnsnemnda som stanser streiker når det går ut over liv og helse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.