NA24.no

Tutta jakter på falske papirer

(Vinmonopolet)
Sist oppdatert:
Nå har hunden blitt ansatt av polet.

Torsdag lanserer Vinmonopolet en nasjonal kampanje om bruk av falsk legitimasjon for å kjøpe alkohol.

Nå skal de bruke hunder til å sjekke ID hos polkunder.

Store konsekvenser
Hunden skal sjekke ID ved å lukte frykt hos kunder som bruker falsk legitimasjon.

Konsekvensene ved bruk av falsk legitimasjon er store. Man kan bli straffet med alt fra bot til prikk på rullebladet til fengselsstraff. Alderskontroll er en viktig del av Vinmonopolets oppgave. Alle under 25 år må vise legitimasjon når de handler.

- Bruk av falsk legitimasjon er det samme som dokumentforfalskning. Det kan få alvorlige konsekvenser for ungdom, også senere i livet, sier Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, til Nettavisen NA24.

Årlig avvises cirka 10.000 personer fordi de ikke er gamle nok eller fordi de ikke har legitimasjon.

- Bruk av falsk legitimasjon er et økende problem i Norge. På polet opplever vi at flere bruker falsk legitimasjon. Vi angriper dette problemet på en utradisjonell og humoristisk måte. Dette blir mer et supplement til den tradisjonelle måten å stanse bruk av falsk legitimasjon på, sier Lorentzen.

Folk som bruker falsk leg er gjerne litt nervøse, og Vinmonopolet har trent Tutta slik at hun kan lukte denne frykten og dermed avsløre den falske ID-en.

Når man er nervøs slipper man nemlig ut stoffet kortisol, som derfor er et tegn på stress.

- Vi tror at folk som kommer inn til oss med planer om å bruke falsk legitimasjon er nervøse. Da vil hunden lukte det, sier Lorentzen.

Fokus på problemet
Dersom Tutta markerer får kunden en kort informasjonsbrosjyre som forteller om konsekvensene ved bruk av falsk legitimasjon. Med dette grepet gir Vinmonopolet en vennlig påminnelse samtidig som de fokuserer på problemet.

Tutta skal reise rundt på utvalgte vinmonopoler i landet og kampanjen begynner på Lambertseter Vinmonopol i dag.

- Vi er spent og gleder oss til å komme i gang. Tutta har ligget i trening siden før sommeren og har nå bestått generalprøve, sier Lorentzen.

Tutta skal ha trent på både ungdommer og soldater.

Tema alkohol og ungdom aktualiseres ved at det er rett etter skolestart og mange ungdommer debuterer i disse dager med alkohol. Noe som ofte skjer ved bruk av falsk legitimasjon eller ved langing. I en undersøkelse som Vinmonopolet nylig har gjennomført viser at 1 av 10 ungdommer under 23 år sier at de har forfalsket eller lånt legitimasjon for å kjøpe alkohol.

- Altså har 13 prosent brukt falsk legitimasjon. Jeg synes dette er et betydelige tall og vi har derfor valgt å sette fokus på dette, sier Lorentzen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere