NA24.no

TV 2 med jerngrep om «Skal vi danse»-deltakere

(Marit Hommedal / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Dette går ut over ytringsfriheten, sier pressegeneral, Kjersti Løken Stavrum.

Kjendisene i «Skal vi danse» må vente på klarsignal fra TV 2 før de kan uttale seg i pressen. Kanalen bestemmer derfor i stor grad hva som kommer ut i mediene, og når, om de populære dansedeltakerne.

- Dette er for å hjelpe kjendisene med håndteringen av den vanvittige pressepågangen som følger med deltakelse i programmer som «Skal vi danse», og det er også måten TV 2 jobber med alle sine programkonsepter, sier Jan Petter-Dahl, kommunikasjonssjef i TV 2, til Nettavisen NA24.

- Ryddigere for pressen
Med i snitt 700.000 seere siden oppstarten i 2006, er det mange som vil vite mye om de mer eller mindre danseglade deltakerne, og det vies mye spalteplass til kjendisene som har takket ja til å svinge seg på parketten.

I et intervju med Dagens Næringsliv tidligere i år uttaler presseansvarlig for «Skal vi danse», Unn Grethe Berge, at hun må vite alt om deltakerne, og at hun har lange samtaler med alle kjendisene for å avdekke eventuelle «medie-bomber».

Forklaringen er at om noe holdes skjult så mister kanalen kontrollen, og det går ut over prestasjonene til deltakerne.

- Å ha en person i TV 2 å forholde seg til i forhold til intervjuavtaler, gjør det også ryddigere for pressen. For at dette skal fungere på best mulig måte er det selvsagt viktig at pressekontakt og tv-profil har en god dialog om hva som føles riktig for den enkelte å stille opp på, sier Dahl.

Foruten at ethvert intervju må godkjennes av TV 2, må også vinkling på saken meldes inn til kanalen, før en godkjennelse kan foreligge.

- Når en journalist vil intervjue en person er det vanlig at personen ønsker å få et inntrykk i forkant om hva det ønskes å intervjue vedkommende om. Intervjuobjektet vil selvsagt ønske å vite hvilken type forespørsel det er man skal ta stilling til, forklarer Dahl.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Går ut over ytringsfriheten
Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, reagerer på TV 2s praksis.

- Pressen får ikke gjort jobben sin, og det er klart nedfelt i Vær Varsom Plakaten at man ikke skal hindre pressens tilgang til kilder, sier hun, til Nettavisen NA24.

Hun påpeker at TV 2s egen Nyhetsavdelinger neppe ville likt å bli møtt med lignende krav i kontakten med sine kilder, men presiserer at det ovennevnte tilfellet er langt fra unikt.

- Dette er ett av mange eksempler på at man i PR-sammenheng tilsidesetter verdier som går ut over ytringsfriheten og pressens frie tilgang til kilder, sier Løken Stavrum.

Generalsekretæren understreker at hun ikke tror TV 2 har tenkt på at de innskrenker pressefriheten nå de utformet sin strategi for pressehåndtering, men legger til at hun synes det er særs unødvendig at kanalen går på bekostning av grunnleggende verdier i denne sammenhengen.

- Rent faglig sett så synes jeg det er passe teit å spørre om intensjonen for et intervju, sier Løken Stavrum, som mener det eksisterer en allmenn sløvhet i forhold til problemstillinger knyttet til hvordan pressen blir behandlet.

- Flere bør være mer opptatt av at så ofte, av rent pragmatiske årsaker, så settes verdier, som begrenser folks ytringsfrihet og tilgang til kilder, til side.

Om Norsk Presseforbund vil se nærmere på saken vil hun imidlertid ikke uttale seg om.

- Dette er noe vi er opptatt av. Det kan ikke være slik at PR-profilen er så viktig at pressen ikke får utøvd ytringsfrihet, eller det forhindrer pressen i å være fri, sier hun imidlertid.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Riktig omtale til rett tid
Tidligere DN-journalist og PR-rådgiver, Jarle Aabø, har klare meninger om hvorfor TV 2 kjører en så strikt pressehåndteringsstrategi.

- Det er åpenbart at kanalen har laget en PR-plan der målet er å få riktig omtale til rett tid. Det handler tross alt om å skaffe seere i konkurranse med NRKs fantastiske programserie «Stjernekamp», som starter sin sending lørdager 50 minutter etter TV 2s «Skal vi danse», sier han, til Nettavisen NA24.

- At TV 2 vil vente med å fortelle at Jarl Goli har slanket seg 20 kilo, for å få maks oppmerksomhet, er jo forståelig. Det som likevel blir et paradoks, er at TV 2 som presseorgan åpent og ærlig hindrer norsk presse i å gjøre jobben sin ved å innføre sperrefrister. Dette kan være en farlig strategi, fordi pressen har gjentatte ganger boikottet eller gitt blaffen i slike innskrenkninger, fortsetter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Full informasjonskontroll
Det at TV 2 gjør en grundig jobb for å avdekke eventuell spøkelser i skapet til Skal vi dansekjendisene mener han henger sammen med at kanalen ikke vil at noe skal sverte merkenavnet til det familievennlige underholdningsprogrammet.

- Dette handler om å beskytte en merkevare fra mulige skandaler, noe som er vanlig i PR-bransjen. Det betyr ikke at deltakere utelukkes, men TV 2 trenger som alle andre å være forberedt, også på de mindre positive sakene, sier Aabø, som har gjort sine egne refleksjoner på hvorfor TV 2 har et slikt jerngrep om «Skal vi danse»-kjendisene.

- Det er for å ha full informasjonskontroll og skape maksimal oppmerksomhet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere