*Nettavisen* Økonomi.

TV-stjerne lagde Wikipedia-kaos

Det brukerbaserte nettleksikonet Wikipedia fikk problemer etter at en TV-stjerne oppfordret til vandalisme.

02.08.06 11:53

Stephen Colbert har blitt en kultperson med sitt sarkastiske humorprogram «The Colbert Report», hvor han haselerer med alt og alle.

Colbert fikk blant annet mye oppmerksomhet etter at han i et langt tale i Det hvite hus medie-middag fornærmet Bush nærmest sammenhengende.

Lanserte nytt ord
I sitt show på 31. juli introduserte Colbert det nye ordet «wikiality», som skiller seg ut fra «reality» ved at «wikiality» er noe som er «sant» forutsatt at nok personer tror på det. Henvisningen er naturlig nok til at hvis noen gjør endringer på artikler hos Wikipedia, og dette blir godkjent av flere personer, blir det «sannheten» som andre kan bli overbevist om.

I den forbindelse oppfordret han sine seere å gå inn på Wikipedias artikkel om elefanter og skrive at antall elefanter i Afrika har tredoblet seg i løpet av seks måneder. Hvis mange av hans seere ville gjøre en slik forandring regnet han med at det ville bli «wikiality» i løpet av kort tid.

Siden ble utilgjenglig
Like etter krasjet serverne til Wikipedia, men ifølge Cnet News hevder Wikipedia at dette var av helt andre årsaker.

Da sidene igjen kom opp igjen var rundt 20 artikler om elefanter og The Colbert Report sperret for redigering for uregistrerte og nyregistrerte brukere, slik at kun erfarne brukere kunne gjøre endringer. Dermed unngikk de unngå omfattende vandalisme av artiklene.

Se innslaget fra The Colbert Report under.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.