NA24.no

TV-streiken snart over

Her er det gode nyheter til fansen av Frustrerte fruer.

Etter nesten fire måneder er de streikende tekstforfatterne i Hollywood på vei tilbake til arbeid. Det er gull for også norske tv-stasjoner, ikke minst TV 2.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

- Avslappet
Denne uken begynner Frustrerte fruer på TV 2 igjen, og hadde streiken fortsatt ville kanalen gått tom for nye episoder etter noen få måneder. Nå derimot, tar innspillingene til igjen i mars og dermed er det mulig for det norske tv-publikummet å se hele sesongen uten brudd.

- Vi har ti episoder liggende nå, og så har Grey's Anatomy liggende i bakhånd, men selvfølgelig glade for at de er tilbake i produksjon igjen. Om vi skal sende Frustrerte fruer sammenhengende eller avbryte med Grey's får vi vurdere, sier informasjonssjef i TV 2, Marianne Røiseland.

TV 2 har vært en av de norske tv-kanalene som ikke har vært rammet av streiken i Hollywood, i motsetning til både TV3 og NRK1.

Les også: Streik kan halvere tv-serier

Ny serier
Men selv om kanalen ikke har vært rammet av streiken mens den pågikk, er det alltids muligheter for at den vil berøre det norske markedet inn i høstsesongen 2008 og vårsesongen. Ifølge Variety spilles det trolig kun inn 28 piloter til nye serier, noe som er forholdsvis lavt. Og det betyr trolig at det blir færre nye serier denne høsten.

- Ja, det er å forvente og det er ikke sikkert LA Screening blir noe av eller spesielt bra. I mai er tidspunktet når pilotene kommer blir det en puslete festival eller i verste fall blir det ingenting av den, sier programdirektør i TV3 og Viasat4, Trygve Rønningen.

- Litt blir vi berørt jo fordi det ikke er kommet nye piloter. Nye serier berører oss, men vi er ganske avslappet, sier Røiseland.

I TV3 har streiken kastet om på sendeskjemaet. Kanalen måtte se at Prison Break, som er en av de store innkjøpte seriene, ikke var produsert opp i nok episoder og dermed måtte ta en ufrivillig pause.

Les også: Streik gir tv-trøbbel

- Det er godt nytt om streiken avsluttes, men for en hel industri er det vanskelig å få øye på hva godt nytt er. Vi forventer blant annet beskjed fra studioene om leveransen fremover. Noen av seriene er ikke produsert, andre er ikke klippet og de skal sendes der før her, sier Rønningen.

Programdirektøren puster lettet ut dersom tekstforfatterne kommer tilbake i arbeid på onsdag.

- Vi har ingen full oversikt over hva dette betyr, det tror jeg ingen har, og streiken skulle ikke vart så veldig mye lenger før det hadde blitt en dramatisk annerledes høst for alle kanaler, sier han.

Ny streik?
Tekstforfatterne har streiket siden 5. november fordi de ønsker å få en andel av inntektene fra online-salg av produksjoner de er krediterte på. Lørdag ble et tilbud forelagt partene som organisasjonen The Writers Guild of America skal stemme på tirsdag. Blir de enige kommer produksjonen i Hollywood i gang igjen onsdag.

Likevel stopper det ikke der, for ifølge Los Angeles Times er faren stor for at drømmefabrikken opplever en ny streik allerede om noen måneder. I juni skal studiosjefene møte skuespillerorganisasjonen Screen Actors Guild for å forhandle om lønn. Ifølge avisen karakteriseres oppførselen til representanter for organisasjonen som nærmest militant. Skulle skuespillerne også gå i streik, er det ventet at tekstforfatterne vil være solidariske etter at skuespillerne støtte dem i deres streik.

Rønningen tviler på at det er stor mulighet for at det blir også en streik blant skuespillerne.

- Det er helt umulig å si, men jeg vil anta at med de skadevirkninger denne streiken har hatt i USA, kan det hende streikeiveren er mindre enn i november, for det er en hel industri som rammes, konkluderer programdirektøren.

Har du medietips? Kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere