TV-titting forkorter livet

Foto: Scanpix (SCANPIX)

Kanskje favorittserien skal få ligge i kveld?

12.01.10 12:42

(SIDE2): For hver time man ligger strak foran fjernsynet, øker risikoen for tidlig død med opp til 18 prosent.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Også friske personer
De alarmerende funnene har sitt opphav hos australske og franske forskere ved «he Baker IDI Heart and Diabetes Institute» i Melbourne. De hevder at også sunne og friske personer risikerer økt risiko for tidlig død forårsaket av hjertesykdom, og at denne øker for hver time tilbrakt foran TV-apparatet. Friske personer har ni prosent økt risiko for å utvikle kreft og elleve prosent for å utvikle annen generell sykdom med døden til følge, skriver Times Online.

Funnene er publisert i tidsskriftet for den amerikanske hjerteforening, «Circulation». Studien baserer seg på observasjon av 8.800 kvinner og menn fra 25 år og oppover, som ble fulgt over en periode på seks og et halv år. Gruppen besto av friske og sunne personer som ikke befant seg i en risikosonen for for tidlig død fra før av.

Kontorpulten også helsefarlig
Det er imidlertid ikke det å se på TV i seg selv som er ille. Det er det å være stillesittende uten å gjøre noe som er opphavet til den økte dødsrisikoen. Tilsvarende vil det å sitte i ro ved en kontorpult over lengre tid også utgjøre en helserisiko, men TV-titting er den mest utbredte inaktiviteten i det gjengse hjem bortsett fra å sove.

- Menneskekroppen er skapt for bevegelse, ikke for å sitte i ro i lengre perioder av gangen, sier professor David Dunstan ved forskningsinstituttet.

- Men teknologiske, sosiale og økonomiske forandringer innebærer at folk ikke bruker musklene så mye som de gjorde før, fortsetter han.

Fra stol til stol
Han forteller også at mange mennesker rett og slett bare er i daglig bevegelse når de forflytter seg fra en stol til en annen, fra bilen til kontoret og videre til sofaen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.