*Nettavisen* Økonomi.

Tvangssalg til himmels

Stygg vekst som ventes å stige.

15.01.09 16:05

Årsstatistikken til Oslo byfogdembete for 2008 viser at antallet tvangssalg steg med hele 12,5 prosent sammenlignet med året før.

NA24 - din næringslivsavis

Nesten hele denne oppgangen skyldes en kraftig økning i antallet tvangssalg av borettsandeler, fra 1.105 i 2007 til 1.288 i 2008.

Det var også en økning i tvangssalg av fast eiendom, men denne var mer moderat fra 382 i 2007 til 401 i fjor.

Uendret og unøyaktig
Når det gjelder antallet konkurser havnet disse på samme nivå som i 2007, fra 2.160 saker da til 2.157 saker i 2008.

Men her legger byfogden til at dette tallet kan lyve litt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

«Her må det imidlertid bemerkes at en av rekvirentene som normalt står for en vesentlig andel av konkursbegjæringene, har sendt inn et fåtall begjæringer i annet halvår, grunnet overgang til nye datasystemer. Dette betyr at vi har fått en økning i antall begjæringer fra andre rekvirenter. Vi legger derfor til grunn at antall konkursbegjæringer er økende», bemerkes det.

Spås forverring
Ettersom det har blitt anslått fra flere hold at ringvirkningene av finanskrisen først vil treffe realøkonomien i tiden som kommer spår også Oslo byfogdembete at den dystre statistikken kan bli verre.

«Den viktigste forklaringsfaktor i saksutviklingen for rettssakene har erfaringsmessig vært den generelle økonomiske situasjon i samfunnet. Utviklingen i norsk økonomi og uttalelser fra ledende økonomiske fagmiljøer tilsier at vi kan påregne en merkbar økning både på konkurssaker og tvangssalgssaker i tiden fremover», melder byfogden.

Tidligere torsdag tegnet DnB Nor Markets et stygt bilde for fremtiden. Ifølge anslagene kommer den såkalte AKU-ledigheten til å dobles - opp til over fem prosent. Dette tilsvarer 130.000 mennesker, og nivået kommer til å vedvare frem til 2012.

Les mer her: - Kan bli mye, mye verre

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag