NA24.no

(Scanpix)

Tvangsselger hovedkvarteret

Den konkursrammede oljegiganten Yukos selger hjemmebanen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Midlene til Yukos legges gradvis ut på auksjon, og fredag blir den tidligere gigantens hovedkvarter lagt ut for salg, ifølge BBC.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi kan med sikkerhet anta at alle kravene fra kreditorene vil bli betalt i sin helhet, sier Nikolai Lashkevich talsmann for Yukos konkursbo, ifølge BBC.

Skylder over 150 milliarder
Yukos skylder den russiske regjeringen 26 milliarder dollar i skatt og verdiene som blir auksjonert bort skal mer eller mindre tilsvare denne summen.

Før første del av auksjonen meldte Rosneft at de tar opp et lån på hele 22 milliarder dollar for å kjøpe opp eierandelene i konkursrammede Yukos Oil. Dess mer de får kjøpt dess større kontroll får den russiske presidenten, Vladimir Putin, over energiindustrien i Russland.

Fengslet toppsjef
Yukos Oil var oligark Mikhail Khodorkovsky oljeeventyr før Putin og de russiske myndighetene krevde milliardene i straffeskatt. Khodorkovsky var lenge en kritiker av Putin og hans måte å styre landet på. Yukos og venner av oligarken har hevdet av straffeskatten fra de russiske myndighetene er en hevn fra Putin. Mikhail Khodorkovsky sitter fengslet for blant skatteunndragelse og bedrageri.

Yukos har i tillegg 20 prosent eierandel i Gazprom Neft. Gassgiganten Gazprom er favoritt til å få tilslaget i eierandelen med utropspris på 5,5 milliarder dollar. Auksjonen starter 4. april.

Vladimir Putin har kapret kontroll over Russlands naturressurser de siste tre årene gjennom å aktivt bruke de statlige energigigantene Rosneft og Gazprom voksende pengebinge. Dermed virker grepet om olje- og gassressursene å være sikret på statlige hender.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere