*Nettavisen* Økonomi.

Tviholder på hemmelig rapport

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Her er grunnen til at du ikke får se statens uavhengige gjennomgang av Aker-saken.

Den 8. april hyret staten inn meglerhuset Pareto Securities for å få en uavhengig gjennomgang av Aker-saken.

NA24 - din næringslivsavis

Den finansielle rådgiveren skal blant annet gå gjennom de finansielle sidene ved saken, inkludert spørsmålet om verdifastsetting og de forretningsmessige og strategiske implikasjonene av transaksjonene, meldte Næringsdepartementet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Jobben skulle i utgangspunktet gå raskt

- Alle er tjent med at vi får en snarlig gjennomgang. Derfor har vi bedt om at rådgiveren jobber raskt med saken. De er allerede i gang, sa Brustad i en pressemelding.

Fredag i forrige uke kunne imidlertid NA24 melde at gjennomgangen av verdifastsettelse var ferdig fra Pareto sin sine, men at departementet ikke vil ha denne.

Les mer her: Jakten på den forsvunne rapporten

- Mandatavtalen
Fredag kveld meldte departementets statssekretær, Øyvind Slåke, dette i en e-post til NA24:

- I henhold til mandatavtalen med Pareto Securities AS, skal Pareto blant annet foreta en vurdering av resultatene fra den uavhengige gjennomgangen som Aker Solutions har igangsatt.

Han skriver videre at de forutsetter at rapporten, som Aker Solutions har bestilt fra den sveitsiske investeringsbanken UBS, vil bli gitt til departementet.

- Tidspunkt for ferdigstillelse av Pareto-rapporten vil være avhengig av når vi får tilgang til informasjon fra Aker Solutions’ uavhengige gjennomgang. Paretos rapport vil bli offentliggjort når den er ferdig, skriver Slåke.

Dette er med andre ord noe helt annet enn hva departementet selv meldte fra om den 8. april.

Ti dager etterpå, den 18. april, var det klart at Aker Solutions skulle hyre inn en egen uavhengig gjennomgang av priser og vilkår.

Det er denne rapporten Pareto nå hovedsakelig skal gjennomgå.

Les også: Krever å få se uønsket rapport

Her er mandatet
NA24 er i besittelse av mandatavtalen som Staten har skrevet med Pareto. Der er det tre forhold meglerhuset blir bedt om å gjennomgå.

* Komme med innspill til momenter som bør dekkes i en gjennomgang av transaksjonene som ventes å foretas av Aker Solutions.

* Foreta en vurdering av resultatene av gjennomgangen av transaksjonene som ventes å foretas av Pareto Securities.

I tillegg kan det bli aktuelt å:

* Foreta en gjennomgang av priser og vilkår i transaksjonene samt foreta en gjennomgang av transaksjonene i lys av Aker Solutions kapitalstruktur, og eventuelt i lys av selskapets strategi.

Det blir dermed lang tid til offentligheten får se rapporten fra Pareto, ettersom UBS sin gjennomgang ikke vil være klar før ut i mai.

Les også: Presset øker mot Brustad

Aggressiv Brustad
Næringsministeren anla før påske en svært aggressiv tone mot Aker og Kjell Inge Røkke da det ble kjent at de hadde solgt aksjer og selskap til Aker Solutions for 1,5 milliarder kroner. Staten er minoritetseier i Aker Holding AS, et selskap som igjen er minoritetseier i Aker Solutions etter en operasjon som ble gjennomført i 2007.

Staten har hevdet at de ikke fikk tilstrekkelig informasjon om oppkjøpet som ble gjennomført rett før påske, mens Aker sitter med en helt annen versjon. Det ble straks klart at regjeringen gikk til krig mot Kjell Inge Røkke og Aker. Kravet var, og er, fremdeles at det skal avholdes en generalforsamling i Aker Solutions ASA, slik at alle aksjonærene får si sitt om avtalen.

Men også innad i regjeringen fikk statsråd Brustad kritikk, ifølge VG. Enkelte av regjeringsmedlemmene skal ha reagert på den harde tonen mot Røkke og Aker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Røkke slo, som kjent, tilbake på en pressekonferanse onsdag forrige uke.

Ikke bare harselerte Røkke med Brustads dialekt, men han mente også at hun hadde gjort Aker Solutions handlingslammet ved å ta over generalforsamlingen, styret og administrasjonen av selskapet ved sitt hardkjør.

Regjeringens kommentar var at de så på Røkkes uttalelser, under den to timer og 20 minutter lange pressekonferansen, som positiv for å finne en løsning.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.