Gå til sidens hovedinnhold

Tviler på krisekutt

StatoilHydro og norske oljeanalytikere tror ikke på gigakutt fra Opec på krisemøte fredag.

- Tre millioner høres mye ut og jeg tviler på om det lar seg gjøre. Våre balanser viser at Opec trolig vil kutte produksjonen med én million fat, sier oljemarkedsanalysesjef Sandrine Tørstad i StatoilHydro til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Tørstad legger til at Opec allerede har redusert produksjonen med 500-600.000 fat fra et topp nivå i juli.

Tirsdag gikk Algeries utenriksminister ut i NA24 og flagget et Opec-kutt på inntil tre millioner fat daglig. Fredag er det krisemøte i oljekartellet om fallet i oljeprisen.

Les: - Opec kan kutte 3 mill. fat

Tviler
Tørstad sier at på kort sikt tviler hun at et kutt på én million fat vil kunne endre det negative markedssentimentet som er drevet av usikkerhet rundt økonomisk vekst og finanskrisen.

- Men et produksjonskutt vil stramme inn markedet over tid og dette må forventes å føre til styrking av oljeprisen og i alle fall bremse prisfallet, sier hun.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor sier at et kutt med tre millioner fat vil sende prisen opp. Tirsdag ble «brenten» omsatt til «kun» 69.74 på ettermiddagen.

- Med kutt mindre enn én millioner fat vil nok prisene fortsette å falle ettersom markedet nok forventer én million eller mer, sier Kjus til NA24.

Han legger til at det gjenstår å se hvor store kutt som faktisk blir levert.

Les også: - Tøv fra Obama

Uenighet innad
Oljeanalytiker Lill Sandvik i meglerhuset First Securities tror det er stor uenighet innad i Opec foran fredagens møte.

- De mest aggressive snakker om tre millioner fat olje i kutt, men jeg tror ikke de kutter så mye på møtet denne uken, sier hun til NA24. Hun tror på én million i kutt.

Saudi Arabia som pleier stå for det meste av kuttene har ikke uttalt seg om kutt, og det har vært en intens lobbyvirksomhet fra deres venner USA om å ikke kutte.

- Saudi Arabia vil veie interessene til kartellet opp mot faren for å bidra ytterligere til den finansielle krisen og nedgangen i økonomisk vekst, sier hun.

First-analytikerne mener det er stor forskjell på hva de ulike Opec-landene trenger av priser for å balansere sine egne nasjonale budsjetter.

- Fra Saudi som kan klare en pris på 50-60 dollar til Venezuela som trenger nærmere 90 dollar, sier hun, og hun også tviler på kutt med tre millioner fat i denne omgang.

Hagler med kommentarer
Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea sier det alltid pleier å hagle med kommentarer fra Opec-medlemmene like før slike møter som på fredag.

- Jeg tror ikke de kommer til å kutte produksjonen med tre millioner fat i ett kutt. Det ville gitt svært dårlige signaleffekter sett i forhold til de store oljeimportørene, sier hun. Hun mener Saudi Arabias opptreden er viktigst å følge, og de er tause.

- Algerie er jo ikke ett av landene som trenger en oljepris på nærmere 90 dollar fatet. Land som Iran og Venezuela som pleier å være «prishaukene» trenger en høyere oljepris for å opprettholde forbruket de har hatt og pleier derfor å være de første til å stå på barrikadene for et kutt i produksjonen, sier hun.

Sjekk NA24 egne oljesider her.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken