NA24.no

Tviler på norsk handelsavtale med USA

Amerikansk ekspert tviler på om Norge får frihandelsavtale.

EU og USA er i forhandlinger om en handels- og investeringsavtale som vil bli den mest omfattende bilaterale frihandelsavtalen noensinne. En slik avtale vil kunne omfatte en tredel av verdenshandelen og få store konsekvenser for Norge og andre land som står utenfor, skriver Nationen.

Nettopp derfor håper Norge å få til en egen avtale med USA. En konsekvensanalyse regjeringen har lagt fram, viser at både norsk industri og norske fiskeimportører vil slite hvis ikke Norge klarer å sikre seg tilsvarende rammevilkår som EU gjennom en egen avtale.

Men Jason Hafemeister, som jobber for sjeføkonomen i det amerikanske landbruksdepartementet, sier til avisen at han ikke er overbevist om at Norge vil lykkes med det ettersom mange andre land vil være i samme situasjon.

– Middelhavslandene, alle EFTA-landene, Mexico og Canada kommer alle til å være i samme situasjon. Jeg tror det beste forumet for å ta opp slike spørsmål må være Verdens handelsorganisasjon (WTO), sier Hafemeister.

Det er ennå i det blå når EU og USA vil bli enige. Femte forhandlingsrunde ble gjennomført i mai, og det meldes at utfordringene er store.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere