NA24.no

(Scanpix/Privat/Montasje)

Tvinges til å møte i retten

Svend Egil Larsen og Peder Veibys robothandelsak drar ut.

I oktober 2010 ble Svend Egil Larsen og Peder Veiby dømt til fengselsdom for å ha lurt en aksjerobot.

De to daytraderne hadde tjent penger på å handle mot et dataprogram, en såkalt aksjerobot, hos et internasjonalt meglerhus, og ble dømt for brudd på på Verdipapirlovens forbud mot markedsmanipulasjon.

Bak dataprogrammet sto det internasjonale meglerhuset Timber Hill (TMB), som har spesialisert seg på denne typen automatisk handel med verdipapirer.

Les mer: Dømt for å slå dårlig robot

Saken ble anket til lagmannsretten, og i fjor høst fortkastet Borgarting Lagmannsrett dommen og frifant begge.

Statsadvokaten anket imidlertid saken til Høyesterett.

Må møte personlig
På tirsdag skal saken til behandling i høyesteretten. Der må Larsen og Veiby være til stede.

- Saken skal opp til behandling i Høyesterett på tirsdag. Det som er nytt er at jeg må møte personlig, sier Svend Egil Larsen til NA24.

- Jeg håper utfallet blir det samme som i lagmannsretten, legger han til.

FØLG NA24 på FACEBOOK!

Veibys advokat, Anders Brosveet, sier det ikke er uvanlig at tiltale må møte opp personlig i denne type saker. Han synes det er greit at saken kommer opp en gang til, og mener det hans klient og Svend Egil Larsen har gjort er tillatt og i samsvar med markedets interesser.

- For at reelle ordrer skal være ulovlige, må de villede og kommunisere en løgn, eller bruke økonomiske muskler for å skape en utilbørlig tvangssituasjon for andre aktører. Det er ingen elementer av løgn eller utilbørlig tvang i det de har gjort, sier Brosveet til NA24.

BI-forsker Kjell Jørgensen og investeringsdirektør Peter Warren er kalt inn som sakkyndige i saken. Warren mener Larsen og Veiby ikke har gjort noe uredelig i saken.

- Denne algoritmen var såpass enkel. Hadde ikke disse gjort det, så hadde andre gjort det, sa Warren da saken var oppe i lagmannsretten.

De totalt 72 tilfellene i tiltalen forekom i aksjene Hafslund, Wilh. Wilhelmsen og Odfjell. Veiby skal ha tjent rundt 250.000 kroner, Larsen rundt 160.000 kroner. De to opererte uavhengig av hverandre. Handelen skjedde vinteren 2007/2008.

Aktor var utilgjengelig for kommentar mandag.

Mot robot
Det oppsiktsvekkende ved saken er at investorenes motpart i de aktuelle handlene var en «robot», i realiteten et dataprogram. Bak dataprogrammet sto det internasjonale meglerhuset Timber Hill (TMB), som har spesialisert seg på denne typen automatisk handel med verdipapirer.

Ifølge tiltalen har de to oppdaget en svakhet ved Timber Hills program, som medførte at de tjente penger på å gjennomføre handler som førte til at programmet flyttet kursene som ble tilbudt i en slik grad at de to kunne hente ut en gevinst på etterfølgende handler.

De to oppdaget at hvis de først kjøpte en stor post, flyttet Timber Hills robot automatisk sine kjøper- og selgerkurser. Deretter kunne man flytte disse kursene videre ved å gjennomføre flere kjøp av små poster. Til slutt hadde roboten flyttet kursene sine så mye at de to traderne kunne selge alle aksjene de hadde kjøpt med gevinst.

Slik skjedde det
Her er et stilisert eksempel på hvordan handelen foregikk:

 • Børsens handelssystem viser at en aktør er villig til å kjøpe 5.000 aksjer i et selskap til 9,70 kroner (kjøperkursen). Samtidig er 5.000 aksjer til salgs for 10,00 kroner (selgerkursen). Du kan i prinsippet ikke vite hvem som vil kjøpe og selge, men i praksis forstår du at det er samme aktør.
 • Du kjøper 5.000 aksjer til 10,00 kroner.
 • Etter dette endrer kursbildet seg. Kjøperkursen er nå 9,80 kroner, mens selgerkursen er flyttet til 10,10 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,10 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 9,90 kroner, selgerkursen 10,20 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,20 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,00 kroner, selgerkursen 10,30 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,30 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,10 kroner, selgerkursen 10,40 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,40 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,20 kroner, selgerkursen 10,50 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,50 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,30 kroner, selgerkursen 10,60 kroner.
 • Du selger så alle dine 5.500 aksjer til kurs 10,30 kroner.
 • Gevinsten: 1.500 kroner. Gevinsten kommer fra det første (og største) kjøpet. De senere (og mindre) kjøpene har alt i alt gått i null.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere