NA24.no

Tvinges til skifteretten

Sist oppdatert:
Banken ville ikke stille opp mer, og dermed er det kroken på døren for Scan Geophysical.

Seismikkselskapet SCAN Geophysical har ikke fått til den finansielle restruktureringen de har holdt på med og begjærer seg selv konkurs.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Det er klart etter at styret nå ikke ser muligheter for videre drift. I løpet av kort tid vil de møte opp hos byfogden i Oslo og slå seg selv konkurs. De har i lengre tid forhandlet med interessehavere i selskapet, men har ikke klart å komme til en tilfredsstillende enighet. Det skjer til tross for at de virkelig trodd på at de ville få til en løsning.

Banken sa stopp
– Det var faktisk et veldig helhjertet forsøk som var på gang, men når banken legger hånd om de ressursene vi får inn, så gikk det ikke. Vi hadde et håp, og trodde at vi ville få til en finansiell restruktureringsplan. Mange var positive til det, men det nytter ikke uten at banken kunne stille opp, sier styreleder Øystein Josefsen til NA24.

– Hva var det som gikk galt?

– Det som helt konkret skjedde var at vi jobbet med tre ting. For det første forsøkte vi å få PDVSA til å betale noe mer, og det klarte vi. Det andre var at vi forsøkte å få til en avtale med det indiske verftet ABG, men kom ikke helt i mål selv om vi var bra på vei, sier Josefsen

Likevel var det bankforbindelsen som satte en stopper for videre drift. Fokus bank ville ikke være med videre. Banken følte at de ville ikke mer, forteller styrelederen og sier at banken tok 5,5 millioner dollar fra pengene Scan Geophysical fikk fra PDVSA. Det statlige olje- og gasselskapet i Venezuela skapte også vanskeligheter for seismikkselskapet. PDVSA betalte ikke i tide, og det gjorde situasjonen verre siden de var den største kunden selskapet hadde.

– Vi kom i en temmelig vanskelig stilling. Banken kunne ikke gi oss en garanti om hvis det kom større beløp inn på konto så kunne vi beholde de. Dermed var siste ord sagt, sier Josefsen.

Hadde ikke noe valg
På bakgrunn av en allerede anstrengt likviditetsposisjon så var valget konkurs.

– Styret oppfatter at det ville være å drive for kreditors regning, og dermed har vi ikke noe annet valg.

Nå skal Josefsen til Oslo for å undertegne de nødvendige papirer, og deretter vil de gå til skifteretten som vil opprette et bostyre. Det blir opp til dette bostyret å sørge for å drive inn fordringer og se på avtaler som er inngått. Han forteller at det er verdier i boet, i form av kundefordringer samt verdier i utstyr, men det er også stor gjeld. Rundt én milliard ligger gjelden på.

Scan Geophysical var lenge et av de største selskapene på Oslo Axess, men etter at finanskrisen slo inn for fullt har verdien rast. Bare i år har aksjekursen mistet 35 prosent i verdi, og fra toppen på 149,17 kroner i midten av november 2007 har aksjekursen rast med over 99 prosent. Markedsverdien basert på siste omsatte kurs er på skarve 24,25 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere