NA24.no

Tybring-Gjedde vil endre bistandspolitikken etter korrupsjonsanklager

KORRUPSJONSANKLAGER: - Dette er noe Fremskrittspartiet har sagt i en årrekke. Da har tilbakemeldingen vært at vi er for egoistiske og at vi ikke ønsker å dele med andre, sier Christian Tybring-Gjedde.
KORRUPSJONSANKLAGER: - Dette er noe Fremskrittspartiet har sagt i en årrekke. Da har tilbakemeldingen vært at vi er for egoistiske og at vi ikke ønsker å dele med andre, sier Christian Tybring-Gjedde. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
- Vi må redusere antall mottakerland og antall bistandsorganisasjoner som mottar bistandsmidler.

Tirsdag hevdet miljø- og menneskerettighetsforkjemperen, Marc Ona Essangui fra Gabon,  at det meste av bistandsmidler som sendes fra den vestlige verden til Afrika, går til korrupte tjenestemenn.

LES HER: - Bistandsmidler som sendes til Afrika, går til korrupte tjenestemenn

Konsekvenser
Dette får Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde til å steile.

- At representanten fra Gabon viser til korrupte tjenestemenn, må få konsekvenser for norsk bistandspolitikk, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

- Vi må redusere antall mottakerland og antall bistandsorganisasjoner som mottar bistandsmidler, fortsetter han.

- Det meste av bistandsmidler som sendes til Afrika i dag, går til korrupte tjenestemenn og regimer, hevderMarc Ona Essangui.

Regjeringen økte utviklingsbudsjettet til 32,5 milliarder kroner i 2015. Det er en økning på over én milliard kroner i forhold til 2014. 12 land er valgt som fokusland, ifølge Norad.

Civita-kritikk av norsk bistandspolitikk
I april kom tenketanken Civita med en rapport som levner norsk bistandspolitikk liten ære.

Civita skriver:

«Et stort konglomerat av offentlige og private aktører legger ned en betydelig innsats for å styre disse pengene dit de trengs og i den formen som kan hjelpe mest. Samtidig er norsk bistandspolitikk preget av en kombinasjon av mange og sprikende mål, et stadig større budsjett, økte krav til resultater og en begrenset forvaltningskapasitet. Resultatet er dårlig oversikt og for mange prosjekter og initiativer som ikke bidrar til langsiktig utvikling.

Målet med norsk bistand burde være enkelt: Å bidra til at flest mulig av verdens fattige kan få et bedre liv gjennom en varig reduksjon i fattigdommen. Skal Norge nå dette målet, må bruken av bistandsmidler konsentreres om færre mål, færre land, færre programmer og færre aktører. Norge må få en tydeligere og omforent bistands- og utviklingspolitikk, og strategien må være langsiktig

LES HVA CIVITA SKRIVER HER

- Velkommen etter
Christian Tybring-Gjedde ønsker Civita velkommen etter.

- Dette er noe Fremskrittspartiet har sagt på inn- og utpust i en årrekke. Da har tilbakemeldingen vært at vi er for egoistiske og at vi ikke ønsker å dele med andre, sier stortingspolitikeren for Frp.

- Det er denne bistandsindustrien som gjør fornuftig disponering av bistandsmidlene mulig. Den hindrer også langsiktig utvikling med mål om at stater skal klare seg på egenhånd, sier han videre.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere