NA24.no

(Scanpix)

Tyrkia godkjenner Irak-invasjon

Sist oppdatert:
Det tyrkiske parlamentet har gitt tillatelse til militære operasjoner i Irak. Oljeprisen stiger.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tross motstand fra USA og Irak har det tyrkiske parlamentet gitt tillatelse til militære operasjoner mot kurdiske opprørstyrker i Nord-Irak, ifølge BBC.

NA24 - din næringslivsavis

Den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan sier at avgjørelsen ikke vil medføre umiddelbare militære aksjoner, men han sier at Tyrkia må ha mulighet til å slå tilbake mot en rekke bombeangrep som opprørgruppen PKK angivelig skal stå bak.

Sensitivt oljemarked
President Bush oppfordrer NATO-allierte Tyrkia på det sterkeste til å avstå fra å gå inn i Nord-Irak.

Oljemarkedet er sensitiv mot bevegelsene som Tyrkia måtte foreta seg. Tirsdag steg WTI-oljen til over 88 dollar fatet delvis på bekymringer om at konflikten mellom Nord-Irak og Tyrkia vil blusse opp.

Oljeprisen stiger
Dersom tyrkerne går til angrep på opprørerne i Irak, fryktes det at det vil gå utover oljerørledningen Ceyhan som går fra nordlige kurdiske områder i Irak til sørlige Tyrkia og en oljetankerterminal i Middelhavet. Den aktuelle rørledningen har hatt problemer med å opprettholde normale leveranser helt siden USA gikk inn i Irak i 2003.

Prisen på nordsjøoljen svingte tilbake fra over 84 dollar tirsdag, men er igjen på vei opp til tross for sterk økning i de amerikanske lagertallene.

Trosser lagerøkning
Den ukentlige amerikanske oljelagerrapporten viser at råoljelagrene steg med 1,8 millioner fat til 321,9 millioner fat forrige uke. Dette var mer enn forventet da tallknusernes estimater lå på en økning på en million fat, ifølge Bloomberg.

Det var en enda sterkere økning i bensinlagrene som hoppet opp 2,8 millioner fat mot en ventet økning på 0,4 millioner fat. Lagrene for destilater, som innbefatter diesel og fyringsolje, steg med en million fat, her var det ventet en nedgang på 0,8 millioner fat.

Raffineriutnyttelsen falt med 0,5 prosent til 87,3 prosent.

Følg oljeprisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere