Tysk gladmelding

Foto: Swiv (Flickr/creative commons)

Endelig kommer det et lyspunkt fra europeisk økonomi.

Mens landene i Europas randsone sliter tungt, slår nye tall fra Tysland overraskende positivt ut.

Den såkalte IFO-indeksen, som viser klimaet i tysk næringsliv, steg til 109,3 i november i mot 107,7 poeng måneden før. På forhånd trodde ekspertene at indeksen ville falle i 107,5 poeng- Tallene viser altså at forholdene i tysk næringsliv er langt bedre enn det ekspertene hadde håpet på forhånd.

Ignorerer gjeldskrisen
De tyske tallene viser videre at gjeldskrisen i Europa ikke påvirker tyske næringslivsledere nevneverdig. Årsaken er trolig at land som Hellas og Irland ikke tilhører tyskernes viktigste handelspartnere. En spredning av gjeldskrisen til andre EU-land vil slå langt mer negativt ut, sier IFO-økonomen Klaus Abberberg til nyhetsbyrået Bloomberg.

Abberberg sier videre at den tyske økonomiske oppturen er inntakt, og at den innenlandske etterspørselen spiller større rolle for utviklingen enn krisen for landene i EUs randsone.

Venter på Portugal
Økonomene sitter nå å venter på hva som kan skje med Portugal.

Hvis Portugal ender opp med å måtte krype til korset og be om økonomisk støtte fra EU og IMF, vil investorenes fokus umiddelbart rette seg mot naboen på den iberiske halvøya, Spania, som også kjempere mot et stort budsjettunderskudd.

- Etter Portugal vil det bli Spania, så Italia, så Frankrike og deretter hele EU, sier Antonio Garcia, sjeføkonom i Barclays Capital Sør-Europa, til Bloomberg.

Den spanske økonomien er for stor til å kunne reddes av EU og IMF. En spansk kollaps vil fullstendig tømme EU og IMF for nødmidler. Hele det 5600 milliarder euro store nødpakkefondet vil bli spist opp av en spansk kollaps. Så langt er imidlertid tysk næringsliv lite bekymret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag