Tysk utspill forvirrer markedet

Foto: ALIK KEPLICZ (AP)

Vil tøyle finanssektoren, men hvordan?

18.05.10 20:35

For å få den gigantiske euro-krisepakken godkjent i parlamentet denne uken, vil den tyske regjeringen stramme inn overfor finansnæringen.

Men detaljene er fortsatt svært uklare, og det forvirrer finansmarkedene tirsdag.

Volker Kauder, parlamentarisk leder for Kristeligdemokratene, partiet til kansler Angela Merkel, fortalte journalister i Berlin at de tre partiene i regjeringskoalisjonen er enige om å foreslå en spesiell finansskatt og forby såkalt nakent eller udekket shortsalg. Han ville ikke utdype detaljer, melder Bloomberg News.

Usikkert
Dette er det store samtaletemaet i finansmarkedene tirsdag, ikke minst fordi det er svært usikkert hva dette konkret betyr.

Tyskland skal bidra med inntil 148 milliarder av den totale krisepakken på 750 milliarder euro for å stabilisere situasjonen rundt de svakeste eurolandene.

Det diskuteres ulike skatter eller avgifter. Én mulighet er en liten avgift på alle finanstransaksjoner, men finansminister Wolfgang Schaeuble sier ifølge Bloomberg News at dette krever en global avtale. En annen mulighet er en spesiell skatt på overskuddet til finansselskaper og på lønninger utbetalt av disse selskapene.

Stanser udekket shorting
Samtidig vil Tyskland forby såkalt nakent eller udekket shortsalg. Et shortsalg innebærer at man selger et verdipapir man ikke eier. Det gjør man normalt hvis man tror verdipapiret vil falle i verdi, slik at man senere kan kjøpe det - og fullføre transaksjonen - til en lavere pris. Man kan da putte differansen i lommen.

Vanligvis kreves det at man ved shortsalg gjør en avtale om å låne verdipapiret man selger. Nakent eller udekket shortsalg innebærer at man ikke har gjort noen slik avtale på forhånd. Dette er allerede forbudt i mange markeder.

Ifølge en annen talsmann for Merkels parti, vil Tyskland forby udekket shortsalg allerede fra midnatt.

Det er imidlertid stor forvirring rundt detaljene her. Det har for eksempel kommet ulike signaler om hvilke verdipapirer som skal omfattes av forbudet, om det for eksempel dekker både aksjer og statsobligasjoner.

Reuters siterer en anonym regjeringskilde på at forbudet vil omfatte visse finansaksjer og euro-statsobligasjoner. Det siste kan da dreie seg om et forbud mot salg av såkalte CDS-er, «credit default swaps», som er en forsikring mot mislighold av gjeld, med mindre man også eier den underliggende gjelden.

Euroen faller
Hvis hensikten med innstramningen mot shortsalg var å støtte euroen, har utspillene ikke virket. Euroen har falt tirsdag ettermiddag, og ligger nå på under 1,23 dollar pr. euro, et fall på 1 prosent fra mandag, og nær det laveste nivået på fire år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.