NA24.no

Tysk varsko senker børsene

(AP)
Sist oppdatert:
- Jeg er mer pessimistisk nå enn for en uke siden, sier representant fra den tyske deligasjonen.

Fredag dras det meget viktige EU-møtet i gang, et møte som kan avgjøre Europas gjeldsskjebne og som av fra flere hold har blitt betegnet som euroens skjebnemøte.

Nå kommer det imidlertid negative signaler fra den viktige tyske deligasjonen.

En av de tyske toppbyråkratene sier anonymt til nyhetsbyrået AP at hans regjering ikke vil vurdere et alternativt forslag til å innføre budsjettdisiplin for å redde euroen. Han sier videre at den tyske kansleren Angela Merkel insisterer på at det enten blir en større endring av avtalen som styrer de 27 EU-landene, eller at det kommer en helt ny avtale for de 17 landene som benytter euroen.

Dermed ser mulighetene for en ny avtale på fredagens møte ut til å bli langt vanskeligere enn det flere antok for bare noen dager siden.

Denne uenigheten, som inkluderer et forslag om å gi land som bruker for mye penger en automatisk straff, kan altså ødelegge for en gjeldsavtale på fredagens møte.

Det kan dermed bli jul før det avtales noe nytt mellom EU-landene, sier den anonyme tyske toppbyråkraten.

- Hvis flere runder med forhandlinger er nødvendig for dette, så er vi forberedt på det, sier han.

Utfordring med Storbritannia
Planen til Tyskland og Frankrike er å redde euroen gjennom en tettere integrasjon. Dermed blir det en stor utfordring for Storbritannia, som ikke ønsker dette. Saken viser videre hvor splittet EU er mellom de 17 landene som benytter euroen og de EU-landene som er utenfor euro-samarbeidet.

Den britiske statsministeren er bekymret for tapet av makt en tettere integrasjon i eurosonen vil gi, samtidig er han ikke beredt til å overføre en rekke politiske avgjørelser til Brussel.

Investorene positive
De siste dagene har investorene vært langt mer positive til utviklingen i eurosonen. Hovedårsaken til dette er at toppsjefen i Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi, har hintet om at banken vil være aktive kjøpere av europeisk statsgjeld hvis det avtales tettere integrasjon.

Dette vil føre til rentefall og lavere kostnader for de gjeldsutsatte statene i Sør-Europa.

Svakere børser
Aksjemarkedene i Europa har svekket seg etter uttalelsene.

De siste dagene har børsene steget på håp om at politikerne i eurosonen for en gangs skyld vil klare å bli enige om krisetiltak som er omfattende nok til at gjeldsproblemene får en varig løsning.

Etter å ha tilbrakt mesteparten av dagen i positivt territorium faller Oslo Børs tilbake onsdag ettermiddag.

Hovedindeksen senkes med 1 prosent til 380,9 poeng. I Tyskland faller den viktige Dax-indeksen med 0,9 prosent, etter å ha vært markant i pluss tidligere på dagen.

Her kan du følge utviklingen på børsene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere