Tyske konservative skeptiske til greske forslag

Ledende tyske konservative politikere sier de er skeptiske til at det siste reformforslaget fra Hellas er alvorlig ment.

10.07.15 10:57

Hellas har gått med på kreditorenes krav om høyere skatt på de greske øyene og på skipsfarten mot et nytt kriselån på 53,5 milliarder euro for å unngå bankerott og utmelding av eurosonen.

– Hvor sannsynlig er det at denne listen over reformer blir iverksatt, spør Ralph Brinkhaus, som er en av de parlamentariske lederne i Angela Merkels parti CDU, på ZDF TV, og en annen CDU-parlamentariker, Hans-Peter Friedrich, er like skeptisk.

– Enten prøver den greske regjeringen å lure sitt eget folk, eller så forsøker de å lure oss igjen, sier Friedrich til Deutschlandfunk.

Skeptisk til restrukturering av gjelden

Brinkhaus er også svært skeptisk til en restrukturering av den greske gjelda, som har vært et av Hellas' hovedkrav.

– En sletting av gjelda er alltid problematisk. Om Hellas får gjelda skåret ned, må man spørre hvorfor land som har gjennomført reformer, som Kypros, Portugal, Spania og Irland, ikke får den samme fordelen, sier han.

Det siste forslaget fra Hellas ligger svært nær kravene som kreditorene har stilt til Hellas for å inngå en avtale, som statsminister Alexis Tsipras i forrige uke avviste og som 61 prosent av de greske velgerne sa nei til i en folkeavstemning.

En avtale mellom EU og Hellas er avhengig av å bli godkjent av eurosonens medlemsland, blant dem den tyske forbundsdagen.

Hollande: Gresk forslag er troverdig

Det siste forslaget til kreditorene fra Hellas er seriøst og troverdig, sier Frankrikes president François Hollande.

– De kommende timene blir viktige, sa Hollande fredag morgen og la til at ingenting er avgjort ennå siden EU må få vurdere detaljene i den greske planen fram mot EU-toppmøtet om Hellas søndag.

Samtidig sier den franske økonomiministeren Emmanuel Macron at han er rimelig optimistisk om en avtale og at Hellas har tatt viktige nye skritt mot.

– Jeg mener at det har vært en vesentlig framgang de siste dagene, sa Macron dagen etter at forslaget ble sendt til Brussel.

– Nivået på reformene er på linje med det som var forventet, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.