NA24.no

Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen holdt åpningstalen på Munich Security Conference
Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen holdt åpningstalen på Munich Security Conference Foto: Matthias Schrader (AP)

Tyskland advarer USA og Trump

Sist oppdatert:
Tyskland advarer USA mot å så splid mellom europeiske land. Men det å være uenig er også en del av det å være et demokrati, påpeker NATO-sjef Jens Stoltenberg.

– Vi er åpne, demokratiske samfunn med ulike politiske retninger og politiske meninger. Det er en del av det å være et demokrati. Styrken til NATO og til demokratier er at man kan være uenige om veldig mye, men vi har alltid greid å komme sammen om det viktigste, nemlig at vi vil forsvare å beskytte hverandre, sier Stoltenberg til NTB.

– Det er jeg trygg på at vi fortsatt kommer til å greie i Europa og USA, sier han.

Les også: Donald Trump: - Jeg arvet et kaos

Åpningstale

NTB møtte Stoltenberg på den store sikkerhetskonferansen i München, der han satt i salen da Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen gikk på scenen for å holde åpningstalen tidligere fredag.

Les også: Trump truer «avskummet som lekker» til media – blir avkledd av TV-profil

– Våre amerikanske venner vet at deres tone overfor Europa og NATO har en direkte effekt på fellesskapet på vårt kontinent, sa von der Leyen i talen.

– Et stabilt og forent EU er like mye i USAs interesse som et stabilt og forent NATO, sa hun.

I salen satt også USAs forsvarsminister James Mattis og John Kelly, som er president Trumps nye minister for innenrikssikkerhet.

President Donald Trump.

Lover økt pengebruk

Von der Leyen brukte mye tid i talen på å snakke om europeiske forsvarsbudsjetter, som USA krever at må økes. Amerikanernes krav er at Europa må begynne å ta sin rettmessige del av byrden med å sikre NATO-landene mot angrep utenfra.

Den tyske forsvarsministeren ga sterk støtte til kravet om at Europa må få opp pengebruken, men kom samtidig med en dårlig tilslørt advarsel til Trump mot å gå over hodet på sine allierte.

– Byrdedeling er mer enn hva som kan uttrykkes i euro og dollar. Byrdedeling vil si å stille opp for hverandre, uten unntak. Det betyr at man unngår sololøp, uansett om det betyr at man gjør for mye eller for lite, sa hun.

«Må ta hensyn til alle»

Statsminister Erna Solberg (H) var også på plass i München. Hun reagerte positivt på von der Leyens tale.

Erna Solberg.

– Hun hadde et veldig tydelig budskap som jeg tror nesten alle europeiske land i NATO kan stille seg bak. Det er viktig at det er 28 land som står sammen i den alliansen. Da må man ta hensyn til alle de 28. Det er viktig å bygge alliansen bredt, kommenterer Solberg.

Saker som brexit og forholdet til Russland strekker i det europeiske samholdet, fastslår hun.

– Men min opplevelse er at vi hele tida har klart å finne fram til felles ståsteder, sier Solberg.

Fakta: Donald Trumps første måned ved makten

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • 20. januar ble Donald Trump tatt i ed som USAs president.
  • Forretningsmannen er den første som er blitt amerikansk president uten å ha hatt noe offentlig verv eller embete tidligere.
  • Trump har utstedt en rekke presidentordrer for å oppfylle sine valgkampløfter.
  • Den mest omstridte kom 27. januar og gjaldt endringer i USAs utlendingspolitikk, blant annet innreiseforbud for reisende fra sju hovedsakelig muslimske land.
  • 4. februar satte en føderale dommer forbudet til side som grunnlovsstridig. Kjennelsen ble opprettholdt av en ankedomstol 9. februar. Trump valgte å ikke anke videre, men varslet en ny presidentordre om samme tema.
  • 13. februar trakk Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn seg, da det var blitt kjent at han hadde hatt samtaler med Russlands USA-ambassadør før han tiltrådte. Samtalene gjaldt sanksjonene avtroppende president Obama innførte mot Russland, etter at etterretningen konkluderte med at landet sto bak dataangrep for å hjelpe Trump i valgkampen.
  • Flere av Trumps ministerkandidater har vært omstridt. Andrew Puzder trakk sitt kandidatur som arbeidsminister 15. februar, etter å ha fått sterk motbør også blant republikanere i Senatet.
  • Trumps seniorrådgiver Steve Brannon er også svært omstridt, og anklages blant annet for å være rasist.
  • Trump-administrasjonen har et anstrengt forhold til store deler av pressen og kulturlivet.
  • I en tidvis kaotisk pressekonferanse torsdag 16. februar raljerte Trump over mediene og skrøt av alt han har fått til i sin første måned ved makten

(©NTB)

Har du fått med deg disse Trump-videoene:

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere