NA24.no

Finansminister Yanis Varoufakis og statsminister Alexis Tsipras har laget et kompromissforslag om det greske låneprogrammet de håper eurolandene skal gå med på.
Finansminister Yanis Varoufakis og statsminister Alexis Tsipras har laget et kompromissforslag om det greske låneprogrammet de håper eurolandene skal gå med på. Foto: Alkis Konstantinidis (Reuters)

Tyskland avviser gresk låneforlengelse

Sist oppdatert:
Tyskland godtar ikke Hellas' forslag til løsning på gjeldskonflikten med EU.

Tiden er knapp. Hellas og eurosonen må finne en løsning for det greske låneprogrammet før det utløper ved månedsskiftet.

Fredag samles de 19 eurolandene i Brussel for å diskutere Hellas' forslag til hvordan programmet kan forlenges med seks måneder. Det blir en svært vanskelig balansegang for grekerne, og Tyskland stiller seg allerede avvisende.

– Brevet fra Aten er ikke et reelt forslag til en løsning, sier den tyske regjeringstalsmannen Martin Jäger ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Det har som mål å sikre overgangsfinansiering uten å innfri vilkårene i programmet. Brevet innfrir ikke kriteriene som eurogruppen ble enige om på mandag, mener han.

Løfter

Regjeringen i Aten har lovet velgerne endring i de harde reformkravene som følger låneprogrammet som har holdt gresk økonomi flytende siden 2010.

En regjeringstalsmann sier grekerne med ønsket om forlengelse også ber om nye vilkår. Men ifølge nyhetsbyrået Reuters er Aten også villig til å anerkjenne det gjeldende låneprogrammet som det juridiske rammeverket for utvidelsen og avstå fra ensidige handlinger som undergraver budsjettmålene.

Reuters kaller det omfattende innrømmelser.

– Hellas kjempet godt og vil trolig ende opp med rundt en tredel av sine opprinnelige krav. Noe som er et akseptabelt kompromiss, men ikke fantastisk, kommenterer Sony Kapoor i tankesmia Re-Define og mener Tyskland uansett kommer til å gå med på et kompromiss.

Flere analytikere ser for seg en avtale, og europeiske børser klatret torsdag.

Troika

Det ser også ut til at grekerne går med på at låneforlengelsen overvåkes av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet. Statsminister Alexis Tsipras har tidligere lovet å kvitte seg med den forhatte «troikaen».

EU kaller seg forsiktig optimist på bakgrunn av det greske forslaget, som nå skal gjennom harde forhandlinger fredag.

– Jean-Claude Juncker ser positive tegn i dette brevet som kan bane vei for et fornuftig kompromiss, sier EU-kommisjonens presidents talsperson Margaritis Schinas.

Mens den greske regjeringen mener den klarer å la begge parter gå seirende ut.

– Søknaden blir skrevet slik at den vil tilfredsstille både den greske siden og lederen for eurogruppen, sier finansminister Yanis Varoufakis.

Uro

Uten en enighet utløper det til sammen 240 milliarder euro store programmet 28. februar. Da står grekerne uten støtte når store lånefradrag skal betales allerede i mars.

I verste fall kan det presse Hellas ut av eurosamarbeidet.

Faren for det står nå på 35 prosent, mener ekspertene i Berenberg Bank. Da står i så fall grekerne trolig foran kaos, kapitalflukt og rask inflasjon.

Mens tiden renner ut for en løsning, måtte Den europeiske sentralbanken onsdag utvide krisepakken til private greske banker fra 65 milliarder euro til 68,3 milliarder euro. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere