NA24.no

(Scanpix)

Tyskland presser Hellas

Sist oppdatert:
Insisterer på at Hellas skal overholde tidsfristene for å betale avdrag på gjelden.

- Vi er imot å forlenge tidsaspektet på Hellas tilbakebetalingsplan, sier en talsmann for det tyske finansdepartementet til Bloomberg.

- En utvidelse av planen nå vil være en forhastet beslutning.

EU godkjent
Den tyske reaksjonen kommer som et svar på at Dominique Stauss-Kahn, sjef i IMF, åpnet for å utsette fristen for når Hellas skal begynne nedbetalingen av de 110 milliardene med euro landet fikk i kriselån for å unngå konkurs.

IMFs betingelse for at Hellas skulle få utsatt fristen var at EU først godkjente forslaget. Men med et tyskt nei skal Hellas betale avdrag i 2013 til både IMF og EU.

Full tillit
I 2012 skal Hellas skrape sammen 57,9 milliarder euro ved salg av statsobligasjoner, i 2013 er beløpet 53,2 milliarder euro og beløpet stiger raskt til et lånebehov på 70,8 milliarder euro i 2014. Mens refinansieringskravet i 2015 er på 76,7 milliarder euro.

Totalt sett skal Hellas i årene fra 2012 til 2015 refinansiere lån for ikke mindre enn 258,6 milliarder euro, eller 1.926 milliarder kroner.

Godtok krav
Den tyske motstanden mot å gi Hellas mer tid samsvarer med tysklands motvilje mot å overhode hjelpe Hellas i utgangspunktet. Tyskland godtok først en hjelpepakke etter at IMF lovet sin deltagelse.

Hellas godtok et krav om at budsjettunderskuddet skulle reduseres fra 13,9 prosent i 2009 til mindre enn tre prosent i 2014, for og dermed overholde EUs krav om vekst og stabilitet.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere