Tysklands forsvarsminister går av

Foto: Michael Sohn (Ap)

Ble beskyldt for juks i doktorgradsarbeid.

01.03.11 12:28

Tysklands forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg (39) erklærte tirsdag at han går av etter anklager om at deler av hans doktorgrad er plagiat.

Presset ble for stort, skriver Der Spiegel.

Orket ikke mer
Karl-Theodor zu Guttenberg forsto at skandalen var i ferd med å bli ødeleggende for partiet og regjeringen og trekker seg fra alle politiske verv.

- Jeg har alltid vært beredt til å kjempe, men nå har jeg nådd grensen for hva jeg makter, uttalte zu Guttenberg da han kunngjorde sin avgang.

Takket for støtte fra Merkel
Guttenberg sier han vil bidra til den kommende granskingen av doktorgraden. Han takket regjeringssjef Angela Merkel for hennes støtte og råd i saken. Mens det har stormet som verst har hun støttet ham og sagt at hun hentet ham inn som forsvarsminister, ikke akademiker.

Saken har dominert tyske medier den siste uken og vært en stor belastning regjeringen og kristendemokratene (CSU). Opposisjonen har krevd den populære statsrådens avgang.

Venstre-leder Gesine Lötsch er blant dem. Tirsdag sier hun at denne avgjørelsen var den eneste riktige.

- Alt annet ville ha skadet tysk forskning, uttalte hun.

Klipp og lim
Zu Guttenbergs doktorgrad fra 2006 blir nå gått nærmere etter i sømmene. Så langt er det funnet en rekke eksempler på tekst som er kopiert fra andre kilder uten at disse er oppgitt. På flere enn 200 sider skal det være tekstavsnitt som er lett å finne igjen på internett, skriver Financial Times.

Tirsdag beklaget han igjen for sine personlige feil i doktorgradsavhandlingen, som han sa var alvorlige, men menneskelige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.