NA24.no

Tysklands ønsker seg mer norsk gass

NORGE OG TYSKLAND: Statsminister Erna Solberg tok i mot Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier på Statsministerens kontor mandag ettermiddag.
NORGE OG TYSKLAND: Statsminister Erna Solberg tok i mot Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier på Statsministerens kontor mandag ettermiddag. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Tysklands utenriksminister håper Norge kan levere mer gass.

Oslo (NTB-Anniken Celine Berger): Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier (SDP) ankom mandag Norge for å møte utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg.

Utenriksminister Brende tok imot sin tyske kollega i regjeringens gjestehus i Parkveien i Oslo mandag kveld, for å diskutere gisselsituasjonen i Ukraina, dødsdommene i Egypt og energisikkerhet i Europa.

– Vi har med Russland som med Norge et utmerket forhold innen energipolitikken. Norge er en mulighet for å diversifisere energikildene ytterligere, sa Steinmeier.

Diskuterte energisituasjon

Russland gikk forbi Norge og inntok posisjonen som EUs viktigste utenlandske leverandør av naturgass i fjor. Norsk gasseksport sto for 23 prosent av gassforbruket i EU i 2013, mens Russland sto for 27 prosent.

– Det er foreløpig ingen umiddelbar fare for innskrenking av energikildene, men vi vil være veldig glad for om Norge vil øke leveransene til Tyskland, sa den tyske utenriksministeren.

Russland stengte gasstilførselen til Ukraina i 2009, som følge av en konflikt mellom de to landene. Norske myndigheter besluttet da å øke norsk gasseksport til EU.

Norsk grense

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at energisikkerheten i Europa på ny er blitt satt på dagsordenen som følge av utviklingen i Ukraina.

Brende mener eksporten av norsk naturgass på sikt kan økes for å avlaste Europa i framtiden.

GLAD HVIS NORGE ØKER: – Vi har med Russland som med Norge et utmerket forhold innen energipolitikken. Norge er en mulighet for å diversifisere energikildene ytterligere, sa Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeie. Her med statsminister Erna Solberg.


– Mange europeiske land tenker igjennom disse spørsmålene nå. Norsk naturgass kan på sikt bidra til en ytterligere energidiversifisering. På kort sikt kan vi øke eksporten av gass med inntil 10 prosent, men dette er grensen, sa Brende.

Oppfordret Russland

Den tyske utenriksministeren mente det verken var vilje eller motivasjon for å fortsette den nedtrappingen verden så i Ukraina før helgen.

Steinmeier viste til samtalen han hadde med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mandag formiddag, hvor Steinmeier ba Russland hjelpe til med å få de sju kidnappede OSSE-observatørene i Ukraina satt fri.

– Min russiske kollega har fortalt at utenriksdepartementet og hele det russiske diplomatiet stiller seg bak Genève-avtalen, og har oppfordret Ukraina å legge ned våpnene. Vi har sagt til Russland at det samme gjelder dem, sa Steinmeier.

Steinmeier tilhører Tysklands sosialdemokratiske parti SPD, hvor han også var fungerende partileder en kort periode i 2008. Han var utenriksminister i perioden 2005– 2009 og på nytt fra 2013. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere