*Nettavisen* Økonomi.

Tyver stjal fremtidspenger

Foto: (Skjermdump)

- Det er første gang, sier FBI.

15.10.12 13:45

Amerikanske medier melder nå om et helt spesielt ran.

FBI varsler nemlig at en stor andel selder pålydene 100 dollar skal ha blitt stjålet.

Det spesielle er at pengene som ble stjålet er nytrykte og at det ikke er noen lignende i omløp. Det skal de nemlig ikke bli før til neste år.

- Kriminalitet skjer hele tiden her i Philadelphia, dessverre, men det er første gang vi opplever denne typen her, sier FBI-agent Frank Burton Jr, ifølge Herald Sun.

Etterforskerne sier imidlertid at de nye sedlene som er avbildet med den tidligere oppfinneren Benjamin Franklin er lette å oppdage.

Årsaken er at de nye sedlene har spesielle kjennemerker, som kobberfargen på 100-merket

Klikk på bildet for å forstørre.

Det FBI tror skjedde var at pengene ble fraktet fra flyplassen til sentralbankens bygning i New Jersey, men at kun deler av pengene nådde frem. Så noen timer etterpå ble en betydelig andel av pengene, som sentralbanken hadde trykket og fraktet fra Dallas, rapportert stjålet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi har god sikkerhet
Når det gjelder pengene du bruker her hjemme blir ikke de trykket i Norge, men i England og Frankrike.

Norges Bank vil ikke kommentere om det har vært forsøk på å rane seddeltransportene til Norge.

- Sikkerheten rundt slike transporter er godt ivaretatt. Vi ønsker ikke å kommentere sikkerheten ut over dette, sier Leif Veggum, assisterende direktør i avdeling for kontante betalingsmidler i Norges Bank, til Nettavisen NA24.

Se TV-innslag om tyveriet her:

HTML EMBED

Nye sedler
Som en konsekvens av at falskmyntere blir stadig mer raffinerte kommer det med jevne mellomrom nye pengesedler.

Dersom svindlerne klarer å lage falske sedler som er gode nok blir det tatt nye sikkerhetsgrep. Et eksempel på slike er vannmerke.

- Nye seddelutgaver vil bli utviklet når det vurderes som nødvendig for at sedler fortsatt skal kunne fungere effektivt. De nyeste norske seddelutgavene ble laget for at sedlene skulle fungere bedre blant annet i automater, og for at de skulle være sikrere mot forfalskninger i en periode da kopieringsteknologien utviklet seg raskt. Utstyr og programvare som kan brukes til å forfalske sedler blir stadig bedre og mer tilgjengelig, og etterligningene blir bedre og bedre. Blir etterligningene så gode at det kan bli vanskelig for folk flest å skille mellom ekte og falske sedler, er det nødvendig å legge inn nye sikkerhetselementer i sedlene. Norges Bank har som mål at norske sedler skal ha samme sikkerhetsnivå som sedler i land det er naturlig å sammenligne oss med.

Klikk på bildet for å forstørre.

De gamle sedlene ender opp med å bli verdiløse.

Her hjemme vil 1. november være siste innløsningsfrist for alle norske sedler av utgave «VI», som ble trykket i perioden 1979-2001.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette gjelder følgende sedler:
* 50-kronesetlar med portrett av Aasmund O. Vinje
* 100-kronesetlar med portrett av Camilla Collett
* 500-kronesetlar med portrett av Edvard Grieg
* 1000-kronesetlar med portrett av Christian Magnus Falsen

Alle som sitter med slike sedler og mynter, oppfordres derfor til å levere dem inn med det samme. Men Norges Banks har plikt til å innløse disse pengene innen den overnevnte datoen.

Sedler og mynter kan veksles i Norges Banks hovedkontor i Oslo, ved Norges Banks depoter driftet av Nokas i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø, eller hos banker som tilbyr denne tjenesten til sine kunder.

Les mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag