Gå til sidens hovedinnhold

Uber skjulte hackerangrep som avslørte informasjonen om 57 millioner kunder

Betalte hackerne 850.000 kroner for å skjule dataangrepet.

Uber betalte hackere for å skjule at informasjon til 57 millioner Uber-kunder var lekket.

Hackere stjal informasjon som navn, telefonnummer og epostadresser til 57 millioner av selskapets kunder. Men i stedet for å rapportere hackingen, betalte Uber rundt 850.000 kroner og holdt tett om sikkerhetsbruddet i et år. Det melder Bloomberg.

Denne uken ble sikkerhetssjef Joe Sullivan og en av hans underordnede sparket for sin delaktighet i å holde hackingen skjult.

Også informasjon om 7 millioner Uber-sjåfører ble hacket, inkludert 600.000 bilnummer. Ifølge Uber ble ikke personnummer, kortnummer eller annen data stjålet.

Les også: Uber tapte ankesak i Storbritannia

Da hackingen fant sted i oktober 2016, var Uber i forhandlinger med amerikanske myndigheter etter anklager om lovbrudd knyttet til personvernet. I stedet for å melde fra om lovbruddet, valgte Uber å betale hackerne 850.000 kroner for å slette den stjålne dataen og holde tett om sikkerhetsbruddet.

- Ikke noe av dette skulle skjedd, og vi har ingen unnskyldning for at det skjedde. Vi forandrer måten vi opererer på nå, sier Dara Khosrowshahi, som tok over som direktør i september.

Hans forgjenger, Travis Kalanick skal angivelig ha blitt informert om hackingen en måned etter at det skjedde. Flere personer i ledelsen er bytet ut den siste tiden. Hackingen og betalingen for å tie om det, ble oppdaget da et eksternt firma fikk i oppgave å undersøke Sullivans opptreden.

- Det er ikke noen bevis for svindel eller misbruk av informasjon, sier Uber i en uttalelse til sine kunder.

Les også: Nye taxi-regler: Slik kan taxi-turen bli i fremtiden

I Norge ble Uber ulovlig tidligere denne måneden, etter lang tids kamp mot blant annet taxibransje og politi. 60 sjåfører har blitt avskiltet i Oslo, men det forelå ikke noen rettskraftig dom før i oktober. I Drammen tingrett ble da en mann i 40-årene dømt for brudd på Yrkestransportloven etter å ha kjørt 1145 oppdrag for Uber.

Samferdselsdepartementet har slått fast at kjøring uten løyve er - og kommer til å forbli – ulovlig.

Les mer: Uber tapte ankesak i Storbritannia

Les også

Kraftig uenighet om Teslas framtid

Kommentarer til denne saken