*Nettavisen* Økonomi.

UD i Muhammed-strid

Utenriksminister Jonas Gahr Støre blir kritisert av KrF og FrP etter å ha sendt instruks om hvordan ambassadene skal svare på spørsmål rundt Muhammed-tegningene.

26.01.06 05:07

Det kristne Magazinet publiserte tegninger av profeten Muhammed som har vakt stor oppsikt og harme blant muslimer verden over. Utenriksdepartementet sendte derfor ut en instruks om hvordan norske utenriksstasjoner skal håndtere spørsmål fra lokal presse om saken.

Provoserer
Denne instruksen har vakt harme i Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, skriver Aftenposten.

I memoet går det frem at norske representanter i utlandet skal presisere at den norske holdningen er at man skal være vært varsom med å kritisere andre religioner. I memoets siste punkt blir det presisert at den norske ytringsfriheten står sterkt.

- Jeg synes at disse talepunktene er svært unyanserte. Jeg synes at en norsk regjering burde starte med ytringsfriheten. Punktet om ytringsfriheten svekkes i siste setning, og den kan leses slik at disse karikaturene er " hets eller hatefulle ytringer", sier Kr.F.s utenrikspolitiske talsmann Jon Lilletun.

- Forsvar for ytringsfriheten
Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til avisen at man skal være forsiktig med å provosere andre religioner.

- Å ta folks tro og religiøse følsomhet på alvor er et forsvar for ytringsfriheten. Denne saken handler ikke om å være for eller imot ytringsfriheten - den er vi bare for - men den handler om å forsvare grunnverdiene i ytringsfriheten, ved at vi sier ifra at vi oppfatter at mennesker med en dyp tro kan finne ulike typer ytringer støtende, sier Gahr Støre til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.