*Nettavisen* Økonomi.

UDI betaler 2,3 millioner døgnet for å ha 3000 asylsøkere på hotell

First Hotel Alstor i Stavanger skal ta imot opptil 250 asylsøkere fra 16. november. Ifølge en beskrivelse byr hotellet på en super avslappende atmosfære med innendørs svømmebasseng, badstue, restaurant og fantastisk natur. Foto: (Booking.com)

Og totalt koster akuttplassene for asylsøkere nå UDI 7,8 millioner kroner døgnet.

10.11.15 15:55

Den voldsomme flyktningstrømmen gjør at Utlendingsdirektoratet (UDI) må bruke stadig mer penger på akuttplasser for asylsøkere.

Nettavisen har innhentet ferske tall fra UDI som viser at det for tiden er ca 10.000 akuttplasser i bruk. I snitt koster hver plass 781 kroner, noe som betyr en utgift på 7,8 millioner kroner døgnet.

Kostnadene ved å ha et akuttmottak er dobbelt så høye som for ordinære mottak, ifølge TV 2.

Les også: Frp-politiker reagerer på at asylsøkere får bo på hotell

3000 plasser på hotell
For å skaffe nok akuttplasser begynte UDI tidligere i år å ta i bruk hotellbygg.

- Rundt 30 prosent av akuttinnkvarteringsplassene vi benytter oss av i dag, er i hotellbygg. Det vil si cirka 3000 plasser, sier Vibeke Schjem, presserådgiver i UDI, til Nettavisen.

Med en snittpris på 781 kroner tjener den norske hotellnæringen i dag 2,3 millioner kroner døgnet på å innkvartere asylsøkere. Dersom dette tallet holder seg stabilt ut måneden, vil UDIs hotellutgifter for november bli på over 70 millioner kroner. Sett i et årsperspektiv dreier det seg om drøyt 855 millioner kroner.

De totalt 10.000 akuttplassene som er i bruk i dag, koster UDI ca 241 millioner kroner måneden, eller 2,847 milliarder kroner året.

Artikkelen fortsetter under.

First Hotel Alstor i Stavanger kan også by på innendørs svømmebasseng.

Delikat bad på First Hotel i Alstor i Stavanger


Kan ha flere asylsøkere pr rom
I prisen UDI betaler hotellene, inngår det overnatting og tre måltider per dag.

- Videre stilles det krav til døgnbemanning og en del andre ting i våre retningslinjer. Tilbyderne må selv dekke sine utgifter i forbindelse med dette, vi forholder oss til avtalt pris med dem, sier Schjem.

Så lenge hotellene oppfyller relevante godkjenninger for innlosjeringen, UDI stiller ingen krav til hvor mange asylsøkere som bor på hvert rom.

- Vi har avtaler om et gitt antall plasser med våre leverandører og betaler en avtalt pris per plass. Hvordan disse plassene fordeler seg på ulike rom varierer, forteller Schjem.

For hoteller som har fasiliteter som gjør det mulig å plassere flere asylsøkere på samme rom, vil inntektene per værelse bli meget hyggelig.

84.000 kroner per innbygger
Finansavisen oppdaterte tirsdag sitt flyktningregnestykke. Regningen blir på 84.000 kroner per innbygger over de neste seks årene.

Avisen opprinnelige regnestykke, presentert 4. november, brukte regjeringens egne tall, pluss kostnader som ifølge SSB også påløper, til å konkludere med at regningen ble 72.000 kroner per norske innbygger over neste seksårsperiode.

Mandag 9. november presenterte UDI-direktør Frode Forfang nye og dramatisk økte estimater for flyktningetilstrømmingen.

I det opprinnelige regnestykket anslo Finansavisen totalt 145.000 asylsøkere i år og neste år, og at 67 prosent av disse vil innvilges opphold.

Med de nye tallene fra UDI har Finansavisen oppjustert antall asylsøkere i år og neste år til 170.000. Dersom tallet er korrekt, vil det øke regningen med 64 milliarder kroner til 438 milliarder kroner - noe som ifølge Finansavisen tilsvarer en kostnad per innbygger på 84.000 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag