Gå til sidens hovedinnhold

UDI med nye tall: Flere indere, færre europeere

Utlendingsdirektoratets ferske tall viser at det blir flere indere, og færre europeiske arbeidsinnvandrere.

HAUSMANNS GATE (Nettavisen Økonomi): Klokken 10 tirsdag offentliggjør UDI 2018-tallene for arbeidsinnvandring fra EØS og tredjeland. Nettavisen Økonomi følger presentasjonen.

De ferske tallene viser at flere kommer fra India og færre kommer fra europeiske land.

I fjor kom det 6.196 arbeidstagere fra land utenfor EØS for å jobbe i norske bedrifter, viser de rykende ferske tallene fra UDI. Det er det høyeste antallet de siste ti årene.

– Våre tall viser en trend der norske bedrifter ansetter stadig mer kvalifisert arbeidskraft fra land utenfor EØS, mens antallet EØS-borgere som kommer til Norge for å arbeide, går ned, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Les også: Ny rapport slår fast at innvandrere tar jobbene til fattige nordmenn

En tredjedel er indere

Antall indere som fikk arbeidstillatelse i Norge i fjor tilsvarer nesten én tredjedel av alle tillatelser innenfor kategoriene faglærte og «utsendte arbeidstagere». Totalt kom det 1.901 indere til Norge.

– Den typiske arbeidsinnvandreren er en mannlig indisk ingeniør, sier Forfang.

Forfang bekrefter at det er vesentlig høyere innvandring fra utenfor EØS via arbeidsinnvandring til Norge, enn det er via asyl- og flyktningsystemet.

Fra toppåret i 2010 da det kom hele 43.227 personer til Norge for å arbeide, er antallet nå nede i 21.195. Spesielt blir det færre polakker og litauere.

Færre polakker og litauere

Det er 61 prosent nedgang i antallet polakker, og 66 prosent nedgang i antall litauere.

Totalt kom det 6.994 polakker og 3.244 litauere til Norge i fjor.

Tradisjonelt har det vært mange EØS-innvandrere som er kommet til Norge for å arbeide. Denne trenden har snudd, og det blir stadig færre europeiske innvandrere for hvert år som går.

– God grunn til flere indere

Arbeidsgiverorganisasjonen Abelia fortalte på presentasjonen at det er gode grunner til at det kommer flere indiske ingeniører til Norge.

– I 2030 vil 1 av 4 IT-jobber stå ubesatt. Det er et stort behov for IT-kompetanse, og nå henter mange bedrifter slike ansatte fra blant annet India, sa Mikal Kvamsdal som er næringspolitisk rådgiver for teknologi og digitalisering i NHO Abelia.

Les også

Bollestad må ta grep for å stanse overproduksjon av dyr norsk mat

Les også

Enorm oljeoptimisme: 8 av 10 ledere tror på vekst

Les også

Vippser Kiwi av pinnen

Les også

Stordalen kjøper seg klima-fri. Så mye må du betale for å gjøre det samme

Kommentarer til denne saken