*Nettavisen* Økonomi.

Uenige om rentekutt

Foto: (Scanpix)

Markedet tror på et stort rentekutt i dag - økonomer tror sentralbanksjefen kan droppe rentekuttet.

15.01.09 09:23

Foran dagens rentemøte i den europeiske sentralbanken (ESB) hersker det stor usikkerhet rundt hvor stort, om noe, rentekuttet blir.

NA24 - din næringslivsavis

Den europeiske styringsrenten ligger nå på 2,5 prosent, etter at ESB kuttet renten med 0,75 prosentpoeng i desember, og mange venter at denne kuttes ytterligere i dag.

Priser inn mer
- Så vidt vi kan bedømme priser markedet inn 0,50 prosentpoeng med en viss sannsynlighet for 0,75 prosentpoeng, skriver Nordea i sin morgenrapport torsdag.

Nordea tror imidlertid ikke på et så kraftig rentekutt, men mener banken vil nøye seg med 0,25 prosentpoeng.

- 0,75 synes vi høres mye ut. Kommer det 0,25 eller 0,50 kan vi se at rentene stiger noe og euroen går litt sterkere, men markedsreaksjonene vil selvsagt også avhenge av kommentarene ESB kommer med i tilknytning til rentebeslutningen, fortsetter Nordea.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Går gradvis frem
- De fleste analytikere venter at rentene skal kuttes, og flertallet, inkludert oss, forventer en reduksjon av signalrenten med 50 basispunkter, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

- Samtidig åpner de fleste for at kuttet blir mindre, eventuelt at det uteblir helt. Årsaken til usikkerheten er sentralbankens tydelige ønske om å gå gradvis frem, selv om nedturen for eurosonen ligger an til å bli kraftig, fortsetter DnB Nor.

- Sendrektige
Økonomene i Handelsbanken Capital Markets mener renten vil bli satt ned - både i dag og ved flere senere anledninger.

- ESB har lenge vært sendrektige med rentekutt og er fortsatt ikke like aggressive med å kutte som for eksempel Fed, skriver Handelsbankens økonomer i morgenrapporten torsdag.

- Vi tror imidlertid ESB vil kutte i dag med 0,50 prosentpoeng, hvilket også er konsensus. Deretter ser vi for oss et like stort kutt innen 3 måneder, og ytterligere 0,50 prosentpoeng innen 6 måneder, til en antatt bunn på 1,0 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag