*Nettavisen* Økonomi.

Uenighet om kronen

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Sjeføkonom mener du bør kjøpe kroner nå, men andre eksperter mener det motsatte.

Børser verden rundt steg i går, på grunn av positive signaler angående gjeldskrisen i Europa.

Det førte også til at den norske kronen styrket seg noe. Til tross for mye uro i markedet, på grunn av gjeldskrisen i Hellas og eurosonen, har kronen holdt seg relativt stabil.

Nå mener Handelsbanken Capital Markets at det nå er et godt tidspunkt for å kjøpe kroner.

- Den siste tiden har det vært en tendens til at norske kroner svekker seg når markedsturbulensen er særlig høy. Vi tror likevel norske kroner vil være et godt investeringsalternativ relativt til andre framover, og forventer at krona skal fortsette å styrke seg og ligge rundt 7,60 mot euro på tre måneders sikt, skriver banken i sin morgenrapport, ført i pennen av sjeføkonom Kari Due-Andersen.

- Anbefales ikke
Anbefalingen til Handelsbanken, blir ikke støttet av valutaanalytiker i DnB Nor, Camilla Viland.

- Vi er ikke altfor optimistiske. Hva som skjer med kronen, er knyttet opp til hva som vil skje med Hellas og gjeldskrisen i Europa. Vi tror det blir mer uro, noe som vil føre til en svakere krone, sier Viland til NA24.

- Vi anbefaler ikke folk å investere i kroner nå, slår valutaanalytikeren fast.

Senioranalytiker i Nordea, Kathrine Godding Boye, vil heller ikke anbefale å kjøpe kroner.

- Jeg ville vært forsiktig med det. Hovedsynet nå er at kronen vil holde seg og også bli litt sterkere. Men det er en betydelig risiko for en kraftig svekkelse hvis uroen blir større og vi får en større krise enn det som er i dag, uttaler Boye til NA24.

Tror på mer nervøst marked
Det er situasjonen i Europa som gjør at ekspertene er usikre på hvordan kronen vil utvikle seg.

Hellas er på randen av konkurs og flere land i eurosonen sliter med stor statsgjeld. Politiske ledere jobber hardt for finne løsninger, men det er forventet at uroen ikke vil gi seg med det første.

- Til nå har det vært mye uro, uten at kronen har reagert nevneverdig. Men når uroen blir spesielt høy, svekkes kronen. Vi tror markedet kommer til å bli enda mer nervøst, forteller Camilla Viland i DnB NOR.

Vanskelig å forutse
Blir turbulensen for stor, vil det altså ha negative konsekvenser for kronen.

- Det man har sett, er at kronen har vært attraktiv fordi man søker andre plasseringer enn euro. Men blir situasjonen ikke nok, vil ikke kronen være et attraktivt sted likevel, sier Kathrine Godding Boye i Nordea, og legger til at det er vanskelig å spå hva som vil skje.

-Det kommer an på utfallet av situasjonen i Europa. Vi håper at det løser seg på en måte som ikke fører til en så stor krise som i 2008, men vi kan heller ikke utelukke det. Med så mye politikk og mange aktører inne i bildet, er det vanskelig å vite, sier sjefanalytikeren.

- Hvis ting roer seg etterhvert og utfallet ikke blir så ille, kan kronen være aktuell som investeringsalternativ - mest fordi jeg ser for meg flere renteøkninger i Norge de neste årene, mens de fleste utenlandske sentralbanker ikke vil øke renten, forklarer Kathrine Godding Boye.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.