NA24.no

Uføretrygden økes

Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Regjeringen gir mer til pensjonistene enn snittet i årets lønnsoppgjør. Også uføretrygden økes.

Ved lunsjtider fredag var regjeringen ute med en regulering av pensjonene og uføretrygden, i tillegg til en oppjustering av grunnbeløpet.

Regjeringen vil at uføreordningen skal være på 66 prosent av tidligere inntekt. Dette er faktisk noe høyere enn det den er i dag. Det opplyses imidlertid at bruken av arbeidsmarkedstiltak, praktisering av regelverket i stønadsordningene, legens og Arbeids- og velferdsetatens rolle i uføresaker skal også gjennomgås for å øke fokuset på aktivitet og arbeid

Dette er endringene av uføretrygden:

* Uføretrygden for nye uføre skal ligge på 66 prosent av tidligere inntekt. Dette er noe høyere enn gjennomsnittlig ytelse i dag. Uføretrygden skal fortsatt gi en varig inntektssikring.

* Uføretrygden skal skattlegges som lønn. For dagens uføre øker brutto utbetalt uføretrygd for å kompensere for dette.

* I dag beregnes uførepensjon på samme måte som alderspensjon. Den nye uføretrygden skal beregnes på grunnlag av inntekten de 3 beste av de 5 siste årene før uførheten oppstod.

* Det etableres en ny ordning som vil gjøre det enklere å kombinere uføretrygd og arbeid, særlig for de med varierende arbeidsevne. I den nye ordningen vil det alltid lønne seg å arbeide mer. Uføretrygden vil justeres når arbeidsinntekten øker. Justeringen slår først inn når arbeidsinntekten blir høyere enn 0,4G (vel 30 000 kroner). For dagens uføre vil denne beløpsgrensen fra innføringen av ny ordning og fram til 2019 være 60 000 kroner. Systemet med revurdering av uføregraden dersom arbeidsinntekten går over 1G og ett års ventetid før nye uføre kan prøve seg i arbeidslivet, faller bort.

* Dagens behovsprøvde barnetillegg videreføres, men innretningen av tillegget vil vurderes på nytt i tilknytning til behandlingen av Brochmann-utvalgets innstilling og i lys av Fordelingsutvalget innstilling.

* Overgang til alderspensjon skal skje ved 67 år. Pensjonsopptjening for de som omfattes av ny opptjeningsmodell i folketrygden gis til 62 år.

* Uføres alderspensjon skjermes delvis fra levealdersjustering fra 2011. Skjermingen utgjør 0,25 prosentpoeng per nytt årskull. Dette er en midlertidig ordning som vil gjelde for uføre født i årene 1944-1951, dvs. uføre som blir alderspensjonister i perioden 2011-2018. I lys av arbeidsføres tilpasning de nærmeste årene skal det i 2018 vurderes om, og eventuelt hvordan, en konkret skjermingsordning bør utformes.

Øker pensjonene
I sum gir dette en vekst i pensjonene som er bedre enn det lønnstagerene i Norge ffår i snitt i år.

- For reguleringen fra 1. mai 2011 legges det til grunn en lønnsvekst på 4,73 prosent. Lønnsveksten er fastsatt på bakgrunn av forventet lønnsvekst i inneværende år på 3,9 prosent og et avvik i forhold til fjorårets regulering på 0,50 prosentpoeng. Det er videre tatt hensyn til virkningen av fjorårets regulering for de fire første månedene i 2011 (overhenget), heter det i en melding fra regjeringen.

Les også: Flåthen aksepterer ny uføreordning

Årets regulering av pensjonene er den første som gjennomføres etter de nye reglene for regulering av grunnbeløp og alderspensjon fra folketrygden, vedtatt gjennom pensjonsreformen. Alderspensjoner skal først reguleres med lønnsveksten for de yrkesaktive og fra denne summen fratrekkes 0,75 prosent. Satsene for minste pensjonsnivå for alderspensjonister reguleres med lønnsveksten og justeres deretter for effekten av levealdersjustering for 67-åringer i reguleringsåret. Grunnbeløpet, uførepensjon og alderspensjon under opptjening skal reguleres fullt ut i samsvar med lønnsveksten for de yrkesaktive.

Hever grunnbeløpet
Regjeringen foretar tre større endringer.

* Regulering av grunnbeløpet: Grunnbeløpet øker fra 75 641 kroner til 79 216 kroner fra 1. mai 2011. Dette er en økning på 3 575 kroner eller 4,73 prosent. Uførepensjonister og andre som får sine ytelser regulert gjennom grunnbeløpet, får fra samme dato en inntektsøkning på 4,73 prosent. Alderspensjon under opptjening oppreguleres fra samme dato med 4,73 prosent.

* Regulering av løpende alderspensjoner: Alderspensjonister får en økning i pensjonen på 3,94 prosent, i tråd med de nye reguleringsreglene fra 1. mai 2011.

* Regulering av satsene for minste pensjonsnivå: Satsene for minste pensjonsnivå for alderspensjonister øker med 4,21 prosent fra 1. mai 2011. Høy sats (enslig pensjonist) øker til 157 639 kroner, ordinær sats øker til 145 822 kroner og lav sats øker til 125 338 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere